fallback

Европейски ръководители предупреждават за разпадане на еврозоната

Ако изградим европейски фонд за гарантиране на депозити, банковата паника ще бъде избегната, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги

13:11 | 01.06.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) поиска предоставяне на общи гаранции за банковите депозити в еврозоната, изтъквайки, че Европа има нужда от нови инструменти, за да се справи с паниката в банковия сектор, съобщава Ройтерс.

Оли Рен, комисар за икономическата и финансова политика на Европейския съюз (ЕС), предупреди, че еврозоната може да се разпадне без прилагането на по-адекватни механизми за борба с кризата и по-строга фискална дисциплина.

Предупрежденията бяха направени в момент, когато задълбочаващите се опасения за испанския банков сектор и Гърция, понижиха еврото до рекордно ниски за последните 2 години нива и ускориха пренасочването на капитали към инвестиционни убежища като австрийските, френските и германските ДЦК.

Обезпокоени от критичното състояние на банковия сектор в страната, испанците са прехвърлили рекордно количество депозити към чуждестранни банки през март.

Изтичането на капитали преди национализирането на четвъртата по големина испанска банка Bankia е достигнало 66,2 млрд. евро.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова европейските лидери да изяснят визията си за еврото. Той предупреди, че централната банка не може да запълни вакуума, предизвикан от липсата на политическа инициатива.

„Ако изградим европейски фонд за гарантиране на депозити, банковата паника ще бъде избегната. Това ще означава, че клиентите на банките ще бъдат защитени“, казва Драги, призовавайки за обща европейска система за банков надзор.

Германия обаче не е склонна да харчи повече от парите на данъкоплатците си, за да подкрепя изпитващи затруднения партньори от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел се въздържа от коментар по повод призивите за създаване на банков съюз, но обяви, че Европа трябва да е готова да обмисли всички опции за излизане от кризата.

„Съществуват интеграционни стъпки, които изискват промяна в договора за ЕС. Все още не сме на тази фаза, но темата определено не е табу“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още