IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се приближава към идеята за финансиране на проблемните банките чрез ЕМС

За да бъде скъсана връзката между банките и националните дългове, рекапитализирането от спасителния фонд за еврозоната трябва да се има предвид, посочва ЕК

16:32 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК се приближава към идеята за финансиране на проблемните банките чрез ЕМС

Европейската комисия предлага по-скоро идеята за спасителни пакети за банките в затруднено положение, отколкото за подпомагане на националните правителства, съобщи ВВС.

"За да бъде скъсана връзката между банките и националните дългове, директното рекапитализиране от Европейския механизъм за стабилност трябва да се има предвид“, обявиха от ЕК.

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) е постоянният спасителен фонд за еврозоната. ЕМС ще започне да действа от 1 юли, но до момента предназначението му е да финансиране само държави в тежко състояние.

Призивът идва, докато опасенията за състоянието на испанските банки разтърсват пазарите, а коментарите на ЕК са направени в анализ за отговора на Европа на дълговата криза.

„По-тясното обвързване на страните от еврозоната на ниво надзорни структури и практики, при трансграничното кризисно управление и споделянето на бремето, както и в посока на банков съюз, би било важно допълнение към настоящата структура на ЕМС“, се посочва още там.

Също днес от ЕК призоваха Испания да повиши допълнително данъците, за да помогне за сдържането на огромния проблем с публичния дълг и предупредиха, че планираната спасителна помощ за банките може да доведе до по-висок бюджетен дефицит, съобщи MarketWatch.

В работен документ за служителите на ЕК, разглеждащ напредъка на Испания по отношение на предишни препоръки на ЕК, представителите на изпълнителната власт на ЕС посочват, че нарастващите социални разходи вследствие на бързото застаряване на испанското население може да увеличат държавния дълг до 100% от брутния вътрешен продукт до 2020 г. от около 81% сега, ако не бъдат направени съответните корекции на провежданите политики.

От комисията препоръчват четвъртата по големина икономика в еврозоната да задълбочи реформите, благоприятстващи растежа, включително допълнителни мерки за летящ старт на изпадналия в кома пазар на труда, както и да гарантира, че предразположените към по-високи разходи автономни области ще успеят да постигнат тежките си цели за бюджетните дефицити.

Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още