IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се приближава към идеята за финансиране на проблемните банките чрез ЕМС

За да бъде скъсана връзката между банките и националните дългове, рекапитализирането от спасителния фонд за еврозоната трябва да се има предвид, посочва ЕК

16:32 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК се приближава към идеята за финансиране на проблемните банките чрез ЕМС

От ЕК повтарят и призива си за увеличаване на приходите от данъци от настоящите 32% от БВП, което е под средното ниво за ЕС, желателно чрез по-високи данъци срещу замърсяването на околната среда и ДДС, чиято ставка от 18% е сред най-ниските в еврозоната.

През последните седмици испански представители упорито се противопоставяха на предложението за вдигане на ДДС. През тази година Испания вече увеличи данъка върху доходите и запуши дупки в данъчното законодателство, за да увеличи приходите от данъците на компаниите.

Според ЕК бюджетните дефицити се превръщат в нарастващ риск за испанския държавен дълг, особено ако банковата рекапитализация бъде финансирана от правителството.

Комисията обаче похвали част от реформите на испанското правителство, включително ключовата преработка в рамката на пазара на труда в страната. От ЕК добавят, че страната „постепенно“ възвръща загубената си конкурентоспособност в международен план.

От комисията предупредиха също, че Франция може да бъде принудена да въведе допълнителни мерки на строги икономии, за да постигне целта си за дефицит в рамките на 3% от БВП през 2013 г. „Бюджетната консолидация остава важно политическо предизвикателство за Франция“, твърдят от ЕК.

През миналата година френският бюджетен дефицит достигна 5,2% от БВП, а според прогнози на ЕК, публикувани на 11 май, той ще се свие до 4,5% през тази година и до 4,2% през 2013 г.

От комисията определят допълнителните мерки на предишния френски президент Никола Саркози за корекция към по-нисък от очаквания растеж, предприети през втората половина на 2011 г. и през февруари 2012 г., като „стъпка в правилна посока“, но добавят, че мерките в подкрепа на консолидационната стратегия от 2013 г. нататък предстои да бъдат конкретизирани, особено откъм страната на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още