IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Политиката на ЕЦБ не е панацея за страданията на Европа

За политиците звучи примамливо да се въздържат от непопулярни мерки, коментира Йенс Вайдман

14:50 | 08.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. <em>Снимка Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка Ройтерс

"Монетарната политика не е панацея за страданията на Европа. Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да се поддава на политическия натиск за допълнителни мерки срещу дълговата криза", заяви Йенс Вайдман, президент на Bundesbank и член на управителния съвет на ЕЦБ, цитиран от CNBC.

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд иска от ЕЦБ да се намеси по-активно в подкрепа на изпитващите затруднения страни от еврозоната. Вайдман обаче настоява ЕЦБ да устои на политическия натиск.

„За политиците звучи примамливо да се въздържат от непопулярни мерки и да се опитват да решават проблемите си чрез монетарни стимули. Задължение на централните банкери обаче е да се противопоставят на подобен натиск“, изтъква той.

„Жизнено важно е да няма двусмислие около временния характер на неконвенционалните мерки“, посочва Вайдман, допълвайки, че възможностите на централната банка не са неограничени.

През последните месеци ЕЦБ инжектира над 1 трлн. евро във финансовите пазари. Програмата за дългосрочно рефинансиране на банковия сектор предостави на европейските банки неограничени, нисколихвени заеми.

Вайдман поиска от ЕЦБ да подготви стратегия за прекратяване на извънредните мерки.

През миналата седмица президентът на централната банка Марио Драги заяви, че прилагането на подобна стратегия би било прибързано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Мировойска
преди 12 години
Ах тези немци! Как да не ги обича човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още