IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Bundesbank не се готви за края на еврото

Покачването на доходността по някои ДЦК представлява стимул за провеждане на реформи, смята президентът на немската централна банка

11:17 | 24.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман.<em> Снимка Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка Ройтерс

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман заяви, че действията на германската централна банка имат за цел да гарантират стабилността на еврото и да предотвратят ерозия на доверието в единната европейска валута, пише Bloomberg.

„Опитваме се да гарантираме стабилната основа на еврото“, казва Вайдман. „Ако тази основа бъде разклатена, тогава ще станем свидетели и на ерозия в доверието към валутата“.

Bundesbank беше подложена на критики, включително от милиардера инвеститор Джордж Сорос, за несъгласието си с предприетите от Европейската централна банка (ЕЦБ) мерки за борба с кризата, включително програмата на европейската институция за изкупуване на облигации.

Вайдман посочва, че обвиненията на Сорос, че Bundesbank се готви за края на еврото са „абсурдни“.

„Не трябва да се вълнуваме толкова много от покачването на доходността по някои ДЦК за ограничен период от време“, казва Вайдман. „Покачването на доходността представлява стимул за провеждане на реформи и завършване на фискалната консолидация“.

ЕЦБ, която предостави на европейските банки безпрецедентни нисколихвени заеми в размер на 1 трлн. евро, „си е свършила работата“, изтъква Вайдман.

Банкерът допълва, че правителствата трябва да продължат с бюджетните икономии и структурните реформи, за да подкрепят икономическия растеж.

„Важно е правителствата да получат правилното послание: Сега това е ваша работа“, казва Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Бундесбанк е готова с поне 1000 варианта, то това да не е някой Българска институция. Както казах и друг път, браво на немците, те си реформираха икономиката още в края на миналия век, виждат нещата за разлика от други поне 2-3 десетилетия напред и ако в България има някой умен държавник не е лошо да се копират много неща от там за каквото се сетиш. Така че щом те казват, че еврото ще го има значи ще го има, дали вече някой държава ще напусне еврозоната е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Важно е правителствата да получат правилното послание: Сега това е ваша работа, казва Вайдман.Явно половината правителства или не го разбират или просто не искат да го приложат. Затова Бундесбанк по-добре наистина да се готви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
venziko
преди 12 години
Всичко зависи дали Китай ще помогне на Еврото. за инфо. вижhttp://venziko.blog.bg/biznes/2012/04/24/kitai-i-zelenata-ikonomika.945098
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още