IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайна помощ от ЕЦБ подкрепя гръцките банки

Извънредната ликвидност за гръцката банкова система се оценява на около 100 млрд. евро, пише Financial Times

11:19 | 22.05.12 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Тайна помощ от ЕЦБ подкрепя гръцките банки

Не е имало официално съобщение. Не са били обявени никакви условия. Но гръцката банкова система е била подкрепяна от оценявана на около 100 млрд. евро извънредна ликвидност, осигурена от централната банка на страната и одобрена тайно от Европейската централна банка, пише Ралф Аткинс в свой материал за британския вестник Financial Times.

Ако на Гърция се наложи да напусне еврозоната, конкретната причина може да бъде решението на ЕЦБ да изтегли ликвидността, която предоставя.

Продължителното използване на „спешната ликвидна помощ“ в подкрепа на банките в най-слабите икономики бе сред най-малко посочваните черти на кризата в еврозоната.

За разлика от нормалното осигуряване на ликвидност, и първоначално възприемана като временен инструмент, който да бъде използван от националните власти при проблеми в банките, спешната ликвидна помощ се оказа животоспасяваща за финансовата система в Ирландия, а сега дори в по-голяма степен в Гърция.

По този начин тя предостави на ЕЦБ, която разполага с контрола от последна инстанция върху инструмента, значителна власт да определя съдбата на отделните страни. Дали тази власт някога е била използвана, остава неясно.

Спешната ликвидна помощ е нещо, за което ЕЦБ е силно резервирана в представянето на информация, дори за това къде и кога това се е случило.

„Не обявявате, когато сте в извънредно положение, тъй като тогава влошавате положението. Така че наистина не виждам полза да бъдем по-прозрачни“, заяви управителят на белгийската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Люк Кун в интервю за Financial Times през настоящия месец.

Гардът на ЕЦБ падна през миналия месец, но малко късно. Седмичното ѝ финансово съобщение, публикувано на 24 април, показа неочакван ръст от 121 млрд. евро в невинно озаглавеното перо „други искове към кредитните институции от еврозоната“ - резултатът от всички спешни вливания на ликвидност, подведени под общ знаменател.

По определение тези 121 млрд. долара бяха минималното количество от осигурените спешни вливания на ликвидност от евросистемата – мрежата от централните банки на страните-членки на еврозоната.

Чрез претърсване на съобщенията на ЕЦБ и централните банки, анализаторите оттогава събраха парче по парче още подробности. Например анализатори на Barclays пресметнаха, че Гърция в момента използва 96 млрд. евро спешно вливане на ликвидност, като 41 млрд. евро от остатъка са за Ирландия, а 4 млрд. евро – за Кипър.

Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте kreditkiller,Да, Грешката на Джон Лоу се базира на запазена "наследена нормална стопанска практика" от време със Златни пари, която догматично е прилага и при стопанство с Незлатни пари.Съответна държавна финансова практика е годна за стопанство със Златни пари, но е непригодна за стопанство с Незлатни пари, тъй като Незлатните пари са с различни качества спрямо Златните пари.Тази НЕПРИГОДНОСТ води до развитие на диспропорции и стопанска криза.Опитът Ви да представите ограничена част от Незлатни пари с качества на Златни пари не може да постигне полезни резултати, защото Златните пари (независимо от техен брой) имат естествено и независимо от човека качество Вродена икономическа стойност, а Незлатните пари (независимо от техен брой) нямат такава Вродена икономическа стойност.Представения от Вас модел не отчита този факт и затова с него не е възможно да се постигнат полезни резултати.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте г-н dean.jordanov,Нещата са много по-прости - касае се за знания.Какво неразбрано има?Очакваме Ваше представяне на истина за причина за сегашна световна стопанска криза, при което Вие няма да споменете "Грешката на Джон Лоу"?С това Вие ще докажете, че истината за криза може да се представя без да се спомената за нея.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Както преди казах: "Искам да се разберем като хора.." но това не стана. Сега знам защо. г-н Иван Митев е спам бот призведен от корпорация Кибертрон, ето и неговите характеристики:http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%9A%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
г-н Митев,Само още една малка подробност, преди да Ви пиша на имейл, Грешката на Джон Лоу както твърдите Вие се базира на "наследена нормална стопанска практика". Тогава, както проф. М. Кенеди споделя за "експеримента", нека анулираме съществуването й И да започнем на чисто, като създаваме "справедливи златни пари". Нека това наречем цифри, такива каквито са ни оставили математиците, а те са: 0,1,2, до 9 - десет бр., и са краен бой, но с тях можем да решим всичко което ни е необходимо да сметнем. Е след като разполагаме с краен брой "пари" с които можем да обменяме безкрайно много блага, къде видяхте проблема в използването на модела? Така или иначе това са само числа, чрез които се измерват потока на произведените блага. Също така не забравяйте, че от цифрите могат да се получат дроби. Но какво от това те са и ще си останат мерна единица. И при "амортизация" няма да е възможно натрупване на дълг и диспропорции, защото всяка произведена стока ще остарява морално и с времето коетоОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте kreditkiller,Това, което представихте е статия от проф. Маргарет Кенеди.Проучвал съм я като автор, в т. ч. и нейната книга за разработките на Силвио Гезел и потвърждавам, че тя не отчита наличие на Грешката на Джон Лоу и това води до непълноценност на нейни изводи.Истината е, че краен брой Незлатни пари не са Златни пари.Ако желаете коментари и дискусия, моля пишете на mitev***ivanmitev.com тъй като тук обема за излагане на тези е ограничен.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Здравейте г-н МитевГоворя за раздела "Моделни изследвания", а не за изследванията на проф. Маргарет Кенеди. Моля да направите разлика.Модела в Вьоргл използва краен брой пари, които спокойно може да ги наречете ЗЛАТНИ и те не променят обема си, а променят "оборотите си".Лихвата е представена като "амортизация" на парите (може и златни), ако не ги използвате по-предназначение, а именно обмяна на блага и стоки. На практика няма лихва, а има глоба за "нищонеправене" със златните пари. Та къде е грешката и къде е разликата с Грешката на Джон Лоу?В примера колкото повече се работи толкова повече блага без дългове се създават.Моля за коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Тук отговарям на конкретни въпроси към мен.Моля, посочете пример за вярност на Ваше обвинение "отклонява от темите на статиите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте kreditkiller,Нямам нищо общо с резултати от изследванията на проф. Маргарет Кенеди, тъй като тя е тези, които не отчитат наличието на Грешката на Джон Лоу.Всеки който не отчита наличие на тази държавна финансова грешка няма възможност за пълноценни преценки за успешно преодоляване на стопанска криза, каквита са и изводите на проф. Маргарет Кенеди.Същността на Грешката на Джон Лоу е при стопанство с Незлатни пари, ползване на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ). Това е грешка, защото при продължението на държавна финансова практика от време със Златни пари при стопанство с Незлатни пари развива диспропорции и (след достатъчно време) стопанска криза.При прекратяване на Грешката на Джон Лоу не се прави промяна при съответни Незлатни пари, а се извършва подобрение на съответно ДФУ, което да стане ГОДНО за Незлатни пари.Грешката на Джон Лоу не е монетарна, а финансова грешка.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Иван Митев ни разказа играта.Моля *** да решат проблема с този спам, защото форума се отклонява от темите на статиите. Въпросният господин оспамва регулярно всички статии с неговите златни и сребърни пари, пригодни и непригодни ДФУ. Нека Инвестор да се смили на малкото читатели, които са останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Моля да ме извините, но акцента в коментара ми беше съвсем друг, а именно да формулирате всичко точно и ясно като статия, за да може да се разбере и от обикновените хора. А не като коментар на парче. Най интересен за всички е момента КАК точно да се оправят (реформират) нещата и то КОНКРЕТНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още