IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ спира помощта за четири гръцки банки

Причината е, че финансовите институции не са успешно рекапитализирани

20:18 | 16.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ спира помощта за четири гръцки банки

 

Натискът над Гърция продължава да се засилва. Европейската централна банка (ЕЦБ) е спряла да предоставя ликвидни средства на четири гръцки банки, съобщи днес източник от институцията, цитиран от Ройтерс. Тъй като и до този момент няма успешно рекапитализиране на тези банки, съответните операции ще бъдат прекратени, е заявил източникът.

Така засегнатите финансови институти ще могат да разчитат вече за рекапитализацията си само на ликвидна помощ от страна на гръцката централна банка (ELA). 

ЕЦБ отказа да коментира информацията, която доведе до понижаване на курса на еврото спрямо долара. Опасенията, че Атина може да напусне еврозоната, нарастват в Гърция и сред инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

От кръговете на ЕЦБ все пак дойде информация, че ако рекапитализацията на банките премине все пак успешно, те ще могат в бъдеще да участват в стандартните операции на ЕЦБ. За кои банки обаче става дума засега не е ясно.

Реакцията на пазарите подчертава нестабилното състояние на банковия сектор в Гърция, където гърците теглят евро от сметките си в банките, тъй като се страхуват, че страната може да напусне еврозоната въпреки решимостта на Германия и Франция да запазят валутния съюз.

Друг запознат източник заявява, че общо четири гръцки институции вече са пресушили до такава степен капитала си, че работят с отрицателен собствен капитал. По този начин ЕЦБ вече не може да им предоставя ликвидност според собствените си устави. Търговските банки ще трябва да разчитат на редовни доставки на ликвидност от централните банки при операциите им по рефинансиране.

Според последните налични данни на Централната банка на Гърция ЕЦБ е предоставила към края на януари на всички гръцки банки кредити за около 73 млрд. евро. Спешната помощ от националната централна банка вече е в размер на 54 млрд. евро. Сега би трябвало тя да продължи да расте за сметка на парите от ЕЦБ.

На финансовите пазари новината бе приета като бомба. Еврото в краткосрочен план отслабна с половин цент, след което все пак възстанови позициите си. На международните пазари на държавни ценни книжа поскъпнаха курсовете на американските облигации.

В сряда президентът на ЕЦБ Марио Драги не коментира плановете. По време на събитие в чест на приключващия в края на май мандат на директора на ЕЦБ Жозе Мануел Гонзалес-Парамо обаче той поясни, че институцията няма да остави гърците в беда.

„Искам да поясня, че много силно предпочитаме Гърция да остане в еврозоната. Тъй като договорът не предвижда излизане, ЕЦБ не може да вземе сама решение“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
"" ili zalagate kasokrakite i dupesti romeiki""... много си прав да знаеш че наистина гъркините ще умрат от глад ако им се наложи да проституират....просто са ГРОЗНИ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Kel Hasan
преди 12 години
kupuvam dolari marki imate li pari be andarti ili zalagate kasokrakite i dupesti romeiki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
аха.. ако това е вярно.. ЗАПОЧВА СЕ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още