IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обяви, че ще продължи да подкрепя гръцките банки

Централната банка не казва в кой момент тази политика може да бъде променена, ако продължи масовото теглене на депозити в Гърция

17:55 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ обяви, че ще продължи да подкрепя гръцките банки

Европейската централна банка ще продължи да подкрепя гръцките банки, заяви неин говорител днес в отговор на съобщения, че финансовата институция обмисля да замрази финансирането на крехкия банков сектор в страдащата балканска държава, съобщи MarketWatch.

Управителният съвет на ЕЦБ се събира на редовно заседание днес, помрачено от съобщенията за рязък ръст в изтеглянето на депозити в Гърция, което се подхранва от опасения, че страната може да напусне еврозоната.

При положение, че капиталът на гръцките банки бе до голяма степен унищожен от преструктурирането на дълга на  страната през март и април, а преди година бе загубен достъпът до международните кредитни пазари, банките не са в състояние да се справят с мащабно изтегляне на депозити.

Кредитните институции в страната са зависими от кредитите, отпускани от централната банка за рефинансиране на около 20% от активите им, сочат данни на гръцката централна банка.

ЕЦБ многократно е повтаряла, че може да кредитира само „платежоспособни клиенти срещу съответната гаранция“.

Говорителят отказа да коментира в кой момент ЕЦБ ще трябва да промени своята политика, ако изтеглянето на депозити продължи.

Европейски кредитори по принцип вече са съгласували финансирането на увеличаването на капитала на гръцката банкова система с 25 млрд. евро, но парите все още не са отпуснати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още