IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ настоя за споделена отговорност при спасяването на банки

Институцията предлага създаването на специален орган по американски модел, който да се занимава с фалиралите банки

12:03 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ настоя за споделена отговорност при спасяването на банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) призова властите да създадат специален орган, който да се занимава със спасяването на банки в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Това е и най-силната намеса на централната банка на валутната общност в дебата за това дали трябва да се споделят разходите по спасяването на затруднени финансови институции, отбелязва агенцията.

Досега идеята не се приемаше от ключовите държави-членки на еврозоната. Идеята за специален спасителен фонд, който да обхване всички банки във валутния фонд, обаче набира скорост. Политиците осъзнават, че може би това е единственият начин да се премахнат страховете на инвеститорите за крах на банковата система на еврозоната.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги посочи, че визията за укрепването на банковия надзор на ниво еврозона вече е много по-ясна. Вицепрезидентът на банката Витор Констанцио допълни, че трябва да се работи за въвеждането на паневропейски хармонизиран режим.

„За най-големите банки, които са около 36, трябва да подготвим фонд, защото това е единственият начин за решаване на въпроса със споделянето на бремето в условията на криза“, коментира Констанцио.

Според него средствата за фонда могат да се съберат не само от данъкоплатците в еврозоната, но и от постъпленията от банковите данъци.

Констанцио освен това даде пример с американския орган, който правителството във Вашингтон създаде за гарантиране на депозитите и контрол на фалиралите банки.

Планове за справянето с евентуални банкови фалити се чертаят от европейските власти от няколко години. Еврокомисията продължава да задържа предложенията си по въпроса и едва ли ще вземе окончателно решение преди юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още