IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските власти вече дискутират излизането на Гърция от еврозоната

Въпросът вече е обсъден от централните банкери на европейските държави

10:48 | 14.05.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Европейските власти вече дискутират излизането на Гърция от еврозоната

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната вече е в центъра на дебатите за дълговата криза в Европа. Европейските власти вече оценяват потенциалния ефект от оттеглянето на страната от валутния блок, пише Bloomberg.

Срещите между гръцките политически лидери, водени от президента на страната Каролос Папуляс, продължават и днес, но под сянката на категоричния отказ на крайнолявата СИРИЗА да участва в правителство на националното единство.

„Излизането на Гърция от еврозоната не е фатално, но не е и атрактивно“, коментира Патрик Хонохан, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По думите му напускането на валутния блок е „технически възможно“, но пак ще доведе до тежки последици за единната валута.

Централните банкери от европейските държави вече са обсъдили евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, призна подуправителя на Riksbank Пер Янсон.

Икономическият еврокомисар пък намекна, че еврозоната е много по-подготвена за излизането на Гърция, отколкото беше преди 2 години.

Днес започва срещата на финансовите министри на държавите-членки в еврозоната. Преди нея стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) не обмисля облекчаване на условията по спасителния план за страната.

„Не знам да се водят дискусии в Еврокомисията за каквито и да било нови концепции на програмата“, коментира нейният говорител Амадеу Алфатаж.

Очаква се представителите на Еврогрупата да вземат решение да не се изплащат нови пари на Гърция, докато не бъде съставено правителство.

Ако международните кредитори на Гърция вземат решение да спрат изплащането на траншовете по помощта за страната, страната ще остане без пари до началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Благодаря, оправена е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
Aко ги бяхте изхвърлили още миналата година, сега поне щяхме да имаме някаква развръзка. Или по-силен съюз, или край на еврото. Продължавам да не разбирам защо се продължава с агонията, докато те продължават със сиртакитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Лека правописна грешка*Централните банкети* абзац 5. може да изтриете коментара после:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 11 години
Гърците загубиха главния си коз - Страхът че тяхното напускане на ЕЗ ще е фатално за всички останали . От тук насетне ги чака много болка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още