IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Рейтингите в еврозоната ще бъдат преразгледани при напускане на Гърция

Неуспех при сформирането на коалиционно правителство повишава политическия риск, а преразглеждането на споразумението с международните кредитори е недопустимо

19:23 | 11.05.12 г.
Fitch: Рейтингите в еврозоната ще бъдат преразгледани при напускане на Гърция

Международната рейтингова агенция Fitch възнамерява да прехвърли рейтингите на всички държави от еврозоната в списъка за преразглеждане в посока на понижение, ако Гърция излезе от валутния съюз заради политическата криза в страната или поради фалит, се посочва в съобщение на агенцията.

„Неуспех при съставянето на коалиционно правителство повишава вероятността за нови избори през юни. Ако новото правителство не успее или не пожелае да изпълни условията на споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд, страната може да излезе от еврозоната. На този фон изборите ще се превърнат в ключово събитие за бъдещето на страната и еврозоната като цяло“, смятат анализаторите на Fitch.

В началото на май агенцията публикува доклада „Бъдещето на еврозоната: алтернативни сценарии“, в който предупреждаваше правителствата на страни от региона за вероятността от незабавно понижаване на националните рейтинги с негативна прогноза при напускане на Гърция. Сред „кандидатите“ бяха Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Словения, Белгия и Ирландия.

Същевременно от Fitch смятат, че негативният сценарий може да се превърне в катализатор за по-голямо финансово интегриране на страните от региона и най-вероятно последиците от него ще бъдат по-слаби от опасенията на анализаторите.

„Нови избори през юни ще поставят под съмнение способността на гръцките власти да разработят план за бъдещи мерки за намаляване на разходите до изтичането на крайния срок в края на месеца. Ние обаче смятаме, че този срок ще бъде удължен“, отбелязват експертите на агенцията.

При това те подчертават, че евентуални искания на едно ново правителство за преразглеждане на настоящите споразумения с международните кредитори са недопустими.

„Изборите на 6 май и запазващата се вероятност за повторно гласуване през юни засилват политическите рискове и поставят под въпрос изпълнението на програмата за икономии и бъдещата помощ за Гърция“, пише още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още