IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Банките се нуждаят от механизъм за абсорбиране на загуби

Това ще ги направи по-сигурни и ще гарантира, че пари на данъкоплатците няма да бъдат използвани за спасяването им, коментира директор на агенцията

19:41 | 27.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Банките се нуждаят от механизъм за абсорбиране на загуби

Сега, когато ликвидните операции на Европейската централна банка (ЕЦБ) са към своя край, европейските банки се нуждаят не от спасяване (bailout) чрез допълнително финансиране, а от механизъм за абсорбиране на загуби (bail-in), който позволява отпуснатите им заеми бъдат конвертирани в акции или да бъдат отписвани, се казва в коментар на рейтинговата агенция Fitch, цитиран от CNBC.

Подобен механизъм може да изложи банковите кредитори на по-големи рискове. Така обаче ще намалее и риска парите на данъкоплатците да бъдат използвани за спасяване на закъсали финансови институции.

„Това ще направи банките по-сигурни и ще гарантира, че пари на данъкоплатците няма да бъдат използвани за спасяването им“, казва Брижит Ганди, изпълнителен директор на Fitch Ratings.

„Идеята е да намерим начин банките да решават проблемите си, като конвертират или отписват дългове към привилегировани кредитори. Ако се опитаме да въведем подобно законодателство обаче инвеститорите може да се оттеглят. Ето защо подобна мярка трябва да е балансирана“, допълва тя.

Европейската централна банка (ЕЦБ) предостави на банковия сектор в Европа две ликвидни инжекции, през декември и февруари, и това успокои паниката на пазарите. Страховете за дългосрочния ефект от европейската дългова криза обаче остават.

Съществуват и опасения, че банките трупат евтин капитал, но не го инвестират в реалната икономика. „Германските и скандинавските банки са наводнени с ликвидност, но всъщност не могат да намерят кого да финансират“, коментира Ганди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Германските и скандинавските банки са наводнени с ликвидност, но всъщност не могат да намерят кого да финансират, коментира Ганди.Ами пазара на кредити е като всеки друг, в един момент 90% от хората имат стоката и не им трябва нова. На другите им е дошъл акъла и знаят, че да вземаш кредит е вредно за здравето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още