IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch предупреди Холандия за кредитния рейтинг

Ако основният ни сценарий за бюджетен дефицит под 3% през 2013 г. се окаже малко вероятен, то натискът върху оценката ще се засили, предупреждава агенцията

21:56 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch предупреди Холандия за кредитния рейтинг

Максималната оценка "ААА" на Холандия, чието правителство подаде оставка в понеделник, ще се окаже под натиск, ако е вярно, че е "малко вероятно" страната да понижи бюджетния си дефицит под границата от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), обяви днес рейтинговата агенция Fitch.

"Ако основният ни сценарий се окаже малко вероятен, то натискът върху оценката ще се засили", посочва Fitch, допълвайки че "основният сценарий" предвижда през 2013 г. бюджетният дефицит на страната да бъде под 3% от БВП.

Оставката на дясноцентристкото правителство на либерала Марк Рюте след провала на преговорите за намаляване на бюджетния дефицит е "отрицателно развитие", уточнява Fitch.

В събота, холандската правителствена коалиция се разпадна, след като крайно десният политик Герт Вилдерс се оттегли от бюджетните преговори с мотива, че не е в интерес на Холандия страната да се придържа към ограниченията на договорения през март европейски фискален пакт.

Все пак, на аукцион във вторник Холандия успя успешно да продаде облигации за 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още