IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Холандия вече не е част от сърцето на еврозоната

Скоро страната може да изгуби перспективата по първокласния си рейтинг, а рисковата премия по облигациите й да се разшири, предупреждава банката

16:51 | 26.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Citigroup: Холандия вече не е част от сърцето на еврозоната

Холандия, петата по големина икономика в еврозоната, вече не принадлежи към ядрото на валутния съюз и е застрашена от повишаване на цената за финансирането си, съобщава Citigroup, цитирана от Bloomberg.

„Слабото представяне на холандската икономика чувствително ще затрудни страната в опитите й за понижаване на бюджетния дефицит“, посочва Юрген Майкълс, главен икономист на Citigroup за еврозоната, в писмо до клиенти на банката. Холандия е в по-слаба позиция от Германия, Финландия и Люксембург, се посочва в документа.

За да посрещне изискванията на Европейския съюз (ЕС) и да защити първокласния си кредитен рейтинг, до края на годината коалиционното правителство на малцинството на холандския премиер Марк Рюте трябва да предприеме бюджетни съкращения за най-малко 9 млрд. евро, или 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП).

Без тези мерки през 2013 г. бюджетният дефицит на Холандия се очаква да достигне 4,6% от БВП, надхвърляйки заложения в договора за ЕС лимит от 3% за 5-та поредна година.

Франция и Австрия изгубиха първокласния си кредитен рейтинг през януари.

„Условията за кредитиране в Холандия се влошават и това оказва натиск върху силно задлъжнелите холандски домакинства. Това вероятно ще доведе до нов спад на цените на жилищата и вътрешното търсене“, казва Майкълс.

През втората половина на 2011 г. холандската икономика навлезе във втора рецесия за последните 3 години. За две тримесечия безработицата в страната достигна 6%.

За последните два месеца рисковата премия, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни холандски облигации вместо еквивалентни германски ДЦК, се е удвоила. През февруари доходността по холандските облигации надхвърли тази по финландските ДЦК за първи път от август. 

Днес спредът между холандските и германските ДЦК достигна 56 базисни пункта.

„Ако се стигне до правителствена криза Холандия ще изгуби първокласния си кредитен рейтинг и това ще струва на държавата и компаниите милиарди евро“, предупреждава Бернард Виенчес, председател на сдружението на холандските работодатели VNO-NCW. „Трябва спешно да предприемем мерки, които да заздравят икономическия фундамент“.

Рюте трябва да договори бюджетни съкращения, колкото може по-скоро, тъй като  правителството ще изпада във все по-силна зависимост от опозиционните партии, след като депутат от коалиционната националистическа Партия на свободата на Герт Вилдерс се обяви за независим.

Управляващите либерали и християндемократи заедно с Партията на свободата държат едва 75 от 150-те места в долната камера на холандския парламент. Въпреки че Партията на свободата подкрепя кабинета, за провеждането на проевропейската си политика Рюте разчита на опозиционната Партия на труда, тъй като Вилдерс се противопоставя на предоставянето на финансова помощ на страните от еврозоната.

„Въпреки че в краткосрочен план не очакваме Холандия да изгуби първокласния си ААА рейтинг, според нас най-малкото S&P ще понижи перспективата пред рейтинга на страната, а спредът между холандските и германските ДЦК ще се разшири допълнително“, посочва Майкълс, визирайки рейтинговата агенция Standard & Poor’s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ба , бюджетния дифицит - я по добре да се дървим на страните от Източна Европа - да ама тая работа не е като оная : залисани в безмисленна риторика май т.н. коалиционно правителство на Холандия е на път да изпусне влака .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още