IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на свободата: Холандия би спечелила, ако изостави еврото

Еврото донесе на страната ни много ползи, а цената от изоставянето му ще бъде голяма, контрира холандският финансов министър

15:04 | 06.03.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на&nbsp;Партията на свободата в&nbsp;Холандия Герт Вилдерс.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Партията на свободата в Холандия Герт Вилдерс. Снимка: Ройтерс

Лидерът на холандската Партия на свободата Герт Вилдерс заяви, че Холандия, вторият по-големина износител в еврозоната след Германия, би спечелила ако изостави еврото и се върне към гулдена, съобщава Bloomberg.

„Холандия може да напусне еврозоната, но ако трябва да сме честни, това ще струва пари“, признава Вилдерс, цитирайки доклад на базирания в Лондон изследователски институт Lombard Street Research, поръчан от неговата партия.

Вилдерс, чиято партия по принцип подкрепя правителството на малцинството на премиера Марк Рут, обяви, че е необходим референдум, за да се реши дали Холандия трябва да остане в еврозоната.

За прокарването на проевропейската си политика, управляващата коалиция на либералите и християндемократите разчита на опозиционната Партия на труда, тъй като Вилдерс се противопоставя на предоставянето на допълнителна помощ за изпитващите дългови затруднения страни от еврозоната.

„В най-лошия случай, ако гулденът поскъпне с 10%, през 2012 г. ще понесем загуби за 51 млрд. евро“, посочва Вилдерс, цитирайки доклада. „Тази загуба обаче ще се компенсира през следващите години, тъй като ще спестим средствата, които плащаме за еврозоната – 37 млрд. евро и 38 млрд. евро съответно през 2013 г. и 2014 г.“

Миналата седмица европейските лидери се договориха да ускорят предоставянето на капитал за планирания постоянен фонд за стабилност на еврозоната. Те се споразумяха и за създаването на фискален съюз.

„Значението на еврозоната не може да бъде подценявано и никой не трябва да прави изчисления само за първите 5 или 10 години“, казва президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой. „Не съм виждал доклада, но предполагам, че винаги може да намерите анализатори, които да докажат това, което искате да бъде доказано“.

Представянето на доклада съвпадна с началото на преговорите между Партията на свободата и правителството на Рут за необходимите нови икономии, които ще понижат холандския бюджетен дефицит до определения от ЕС лимит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

През следващата година холандският дефицит ще се понижи до 4,5% от БВП, се посочва в публикувана миналата седмица правителствена прогноза.

За да понижи дефицита си до определените от ЕС рамки през 2013 г., Холандия трябва да осъществи икономии за 9 млрд. евро. През втората половина на 2011 г. холандската икономика изпадна във втора рецесия за последните 3 години, тъй като бюджетните икономии и дълговата криза в еврозоната понижиха потреблението.

Холандският финансов министър Ян Кис де Ягер днес заяви, че докладът на Lombard Street е „просто един от многото анализи за еврото“.

„Еврото и единният пазар донесоха на Холандия много ползи“, посочва министърът. „Дванадесет други изследвания представени пред холандския парламент разкриват, че цената ако Холандия напусне еврозоната ще бъде много по-голяма“.

„Ето защо правителството ще се бори за стабилност в еврозоната“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Никой не може да избяга от ЕС.Изходът от ЕС е единствено през евентуалния му разпад. Не че в момента има механизъм на принуда. Самостоятелното отделяне и съществуване като бивш член, редом до неразпадналия се ЕС, впоследствие ще бъде естествено наказано (дори и Германия). Всяка страна си го знае и си мирува. Само "бунтарите" надават вой, за да опипват почвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Незнам... а ти знаеш ли? Аз дори твърдя, че без борд бихме били по-добре. Навремето беше много добра идея и ни извади от блатото. Но за жалост ни държи в калта до блатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
rainmaker
преди 12 години
Да не искаш да кажеш че и БГ ще е по добре извън EC? Ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Херман Ван Ромпой. Не съм виждал доклада, но предполагам, че винаги може да намерите анализатори, които да докажат това, което искате да бъде доказано.Аха, помня как едни хора доказваха тезата, че България ще просперира и българинът ще живее по-добре в Европейския Съюз. Много убедително. Ама какво ли се получи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
stoian777
преди 12 години
И ЕС би спечелил неимоверно много ако Холандия напусне веднага ако може. Така и еврейчетата в съюза ще намалеят много, а и наркоманите и обратните ще се разкарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
IMRO
преди 12 години
Вилдерс направо да вади Холандия от Европейския съюз и да основава Четвърти райх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още