IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Холандия се разпадна след провал на бюджетните преговори

Крайно десният лидер Герт Вилдерс заяви, че не може да допусне холандските граждани да „плащат от собствения си джоб за безсмислените прищявки на Брюксел"

12:15 | 23.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Лидерът на&nbsp;Партията на свободата Герт Вилдерс.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Партията на свободата Герт Вилдерс. Снимка: Ройтерс

Холандската правителствена коалиция се разпадна в събота, след като крайно десният политик Герт Вилдерс се оттегли от бюджетните преговори с мотива, че не е в интерес на Холандия страната да се придържа към ограниченията на договорения през март европейски фискален пакт, а именно бюджетният дефицит да не надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава Financial Times.

Наложените от Европейския съюз (ЕС) мерки за бюджетни икономии станаха причина за колапса на редица европейски правителства, включително на тези в Гърция, Италия и Испания. След падането на консервативното холандско правителство, вероятността френският президент Никола Саркози също да изгуби работата си след втория кръг на президентските избори в неделя нараства. 

Залагайки на гнева на избирателите срещу налаганите от ЕС бюджетни ограничения, Вилдерс заяви, че не може да допусне холандските граждани да „плащат от собствения си джоб за безсмислените прищявки на Брюксел“.

„Не искаме да следваме нарежданията на Брюксел. Не искаме да позволяваме кръвта на нашите пенсионери да бъде източвана заради диктата на Брюксел“, посочва Вилдерс.

Без Вилдерс и неговата популистка партия консервативното правителство на премиера Марк Рюте остава с подкрепата на едва малко над една трета от депутатите в холандския парламент.

Рюте и други партийни лидери коментират, че това прави провеждането на нови парламентарни избори неизбежно. В понеделник той официално ще връчи оставката си на холандската кралица. Кабинетът обаче ще продължи да управлява до провеждането на избори, най-вероятно през септември.

Падането на правителството на Рюте донякъде е иронично, тъй като именно Холандия беше един от най-ревностните привърженици на идеята за строги бюджетни ограничения и фискален контрол.

След забавянето на холандската икономика, довело до ревизия на прогнозирания за 2013 г. бюджетен дефицит до 4,6% от БВП, в началото на март Рюте беше принуден да започне преговори с коалиционните си партньори от Християндемократическата партия и Партията на свободата на Вилдерс за налагане на нови бюджетни икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Не искаме да следваме нарежданията на Брюксел. Не искаме да позволяваме кръвта на нашите пенсионери да бъде източвана заради диктата на Брюксел, посочва Вилдерс.Егати наглия лъжец, то си му личи и на снимката. Ами нали точно като не спазва никакви икономии и развихри инфлацията ще ограби тези които са спестили, а именно пенсионерите. С такива ръководители европа е до никъде, той дори Бойко не лъже толкова нагло и елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още