IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Понижаване на кредитния рейтинг на САЩ не е вероятно преди изборите

Не очакваме разпадане на еврозоната, твърди главният изпълнителен директор на Fitch Group Пол Тейлър

21:53 | 04.05.12 г.
<p>
	Пол Тейлър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пол Тейлър. Снимка: Архив Ройтерс

Не е вероятно международната рейтингова агенция Fitch да понижи кредитния рейтинг на САЩ преди президентските избори през ноември, но най-голямата икономика в света определено трябва да се справи с проблема с дълга, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Fitch Group Пол Тейлър, цитиран от CNBC.

През ноември миналата година от агенцията коригираха перспективата по максималния кредитен рейтинг на САЩ ААА до „негативна“ от „стабилна“, позовавайки се на липсата на консенсус за понижаването на определяния от нея като „необикновено голям дефицит във федералния бюджет“.

„В момента имаме негативна перспектива по рейтинга на САЩ, което всъщност означава, че смятаме, че е налице възможност за понижаване. Твърде рано е да се каже дали това ще премине в реално понижение или не“, посочи Тейлър.

„Смятаме, че засега трябва да наблюдаваме какво ще се случи на изборите и какви действия ще бъдат предприети веднага след това. Мисля, че е съвсем ясно, че САЩ наистина трябва да направят нещо за преодоляване на дълговите проблеми, възникнали вследствие на финансовата криза“, добави той.

През август миналата година международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи с една степен кредитния рейтинг на САЩ заради опасения за нарастващия бюджетен дефицит на страната. През ноември от Fitch предупредиха, че с отлагането на тежките решения за данъците и разходите за след президентските избори „степента и темпото на наложителното ограничаване на дефицита постоянно ще нарастват“.

Според Тейлър програмите на американския Федерален резерв, стимулиращи икономическия ръст, са имали значителен ефект, но че отсега нататък икономиката трябва да разчита на частния сектор.

„Ръстът ще дойде от компаниите, задвижващи отново двигателите, и от компаниите, върнали се към инвестирането. Не смятаме, че е целесъобразно просто да продължаваме със стимулиращите програми, трябва да се върнем към реалната икономика“, подчерта той.

Относно дълговата криза в еврозоната главният изпълнителен директор на Fitch Group твърди, че резултатът остава несигурен. „В най-добрия случай за нас системата ще продължи да работи. Не очакваме да видим разпадане на еврозоната“, отбеляза той.

По думите му ако Гърция напусне еврозоната, последиците няма да бъдат катастрофални. „Смятаме, че пътят, по който е поела Гърция, е нецелесъобразен. Наистина мислим, че Гърция може да излезе от еврозоната без на практика да дестабилизира цялата еврозона, така че не смятаме, че ще възникне ситуация като след колапса на Lehman Brothers”, изтъкна Тейлър.

Според него е важно да се прави разлика между политическите изявления по време на предизборна кампания и истинските действия, осъществени веднага след заемане на поста. „По-конкретно във Франция мисля, че пространството за маневриране е ограничено“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още