IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се готвят за връщането на драхмата

Много финансови институции изобщо не са изтривали старата гръцка валута от системите си

17:34 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Банките се готвят за връщането на драхмата

Банките се подготвят за връщането на Гърция към драхмата, пише Ройтерс. Някои от тях така и не са изтрили старата гръцка валута от системите си, въпреки че Атина прие еврото преди повече от 10 години.

Така финансовите институции ще бъдат готови за промяната с едно натискане на бутона, ако дълговите проблеми на страната я принудят да изостави еврозоната.

След разпада на Съветския съюз се появиха много нови валути, като например естонската крона и казахските тенге. От началото на 90-те години на миналия век до въвеждането на еврото банките имаха достатъчно време за подготовка на системите си, така че да се справят с всякакви валутни промени.

Задкулисното планиране се подготвя още откакто избухна дълговата криза в Гърция през 2009 г., коментира пред агенцията Хартмут Гросман от ICS Risk Advisors.

„Много компании, основно в Европа, но и в САЩ, отдавна се подготвят за такава промяна, като политическите събития в Гърция ускориха процеса“, допълва той.

Европейските власти заявиха, че желаят Гърция да остане в еврозоната, а и резултатите от проучвания на общественото мнение в Гърция показват, че страната няма желание да се отказва от еврото.

Вотът на парламентарните избори обаче подкрепи партии, които се противопоставят на мерките за икономии и спасителните програми на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), което поставя европейското бъдеще на Гърция под съмнение.

Излизането на Гърция от еврозоната би създало юридически и практически проблеми на банките, които биха се сблъскали с проблемите, свързани с обменния курс, както и нуждите от кеш на търгуващите с Гърция техни клиенти.

Контролът върху движението на капитала пък би се превърнал в кошмар за банките с кредити в Гърция, тъй като вероятно ще бъде незаконно клиентите им да си погасяват дълговете в евро.

Дори и да не е незаконно обаче, те биха се затруднили с изплащането на вноските по заемите от чуждестранни кредитори, тъй като паричните им средства ще бъдат конвертирани в драхми, а те много бързо ще се обезценят.

Повечето банки засега се въздържат да вдигат аларма, защото знаят до какво води паниката, отбелязва агенцията. Финансовите институции вместо това проучват всички юридически възможности за реакция и хеджират рисковете. Много банки дори симулират разпад на еврозоната, макар че е трудно да се прогнозира точният ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още