IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта с огъня, или цирковете на гърците

Безвластието е най-сигурният начин проблемите на Гърция да се задълбочат

22:58 | 11.05.12 г. 5
Играта с огъня, или цирковете на гърците

Дискусията за бъдещето на еврозоната отново излезе на дневен ред след изборните резултати в Гърция. Настроенията в страната бушуват, като все по-голяма сила набира официалната съпротива срещу поетите в замяна на спасителните кредити ангажименти. Това поставя членството на Гърция на карта.

Обърнахме се към вас, читателите на Investor.bg, за да разберем какви са очакванията ви за съдбата на валутния съюз и южните ни съседи. Като част от нашата дискусия ви представихме мненията на няколко читатели, които предизвикаха сериозна дискусия. Днес е ред на 1914 - участник във форума на Investor.bg от 2007 година*.

Изминалата седмица отново прикова вниманието върху Гърция. Този път обаче не с проблемите, които изпитва страната, а с карнавала, който спретнаха лидерите на политическите сили, влизащи в новия парламент на страната.

Изборите в Гърция показаха явното разцепление, което има вътре в страната, а политиците мигом се възползваха от него, гонейки личните си цели. Лидерите и на трите водещи партии – Нова демокрация, ПАСОК и СИРИЗА върнаха мандата за съставяне на кабинет, след като не се видяха опити за какъвто и да било диалог.

Това отваря вратата към нови избори, което пък крие в себе си поредица рискове. Новите избори биха поставили страната на опасен кръстопът – да остане или не в еврозоната.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Най-голяма полза от повторен вот изглежда ще има радикалната левица СИРИЗА. Нейният лидер Алексис Ципрас демонстрира изключително арогантно отношение както към досегашните управляващи, така и към международните кредитори.

Неговата позиция – че Европа не може без Гърция, но пък Гърция не може с наложените от Европа фискални ограничения и икономии, изглежда достатъчно популистка, за да привлече още избиратели при нов вот, но и достатъчно категорична да тръшне вратата зад Гърция, след като тя напусне еврозоната.

По всичко личи, че в Гърция ще има нови избори, а дотогава – служебен кабинет. Това е и един от най-притеснителните моменти в цялата ситуация, тъй като временното правителство няма да може нито да извършва реформи, нито да върне доверието на пазарите.

Безвластието крие риск да лиши Гърция от подкрепата на еврозоната. Последните дни вече показаха, че позицията на Германия се втърдява, а на всички е ясно кой взима решенията във валутния съюз.

Политическата игра на партиите в Гърция е като игра с огъня, тъй като останалите страни от еврозоната едва ли ще останат толерантни още дълго. Безспорно е, че всяка от тях има изгода от натиска върху еврото, който подобрява конкурентните им позиции на световния пазар.

Това предимство обаче бледнее на фона на липсата на реформи, които да променят качествено ситуацията и да противодействат на всичко това, което доведе валутния съюз до дискусии дали той изобщо има бъдеще.

Страните от еврозоната трябва да погледнат в една посока, за да продължат заедно напред. В момента ситуацията е почти такава - 16 държави гледат към Гърция, а тя едва ли не с насмешка иска още и още.

Всички гледат към Гърция, но всеки вижда нещо различно – Германия критикува, защото със сигурност знае, че валутният съюз ще се справи и без осмата по големина икономика в него, Португалия и Ирландия гледат с надежда, че отстъпките за Гърция ще доведат и до отстъпки за тях самите.

Правителствата в Италия и Испания пък със сигурност са доволни, че друг привлича недоволните погледи и за тях остава възможност за сравнително по-спокойни действия.

Изобщо, цялата ситуация в еврозоната наподобява истински цирк – вече повече от три години темите са едни и същи, решенията са полвинчати, а проблемите се задълбочават. Кризата вече взе главите на много правителствени лидери, въпросът е дали ще успее да заличи повече от 50 години интеграция и общи действия в името на обединена Европа.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Ако имате позиция, изпратете ни я на info@investor.bg в обем между 300 и 500 думи и ние ще я представим на останалите читатели!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте Pyramid,За да разберете същността на годно за евро финансово поведение е потребна да осъзнавате същността на сегашното непригодно за евро финансово управление, за да различите разликата.Сегашното държавно финансово управление е непригодно за стопанство с Незлатни пари, защото създава диспропорции и (след достатъчно време) стопанска криза.Доказателство: Сегашна световна стопанска криза.Причината за тази непригодност е наличие на Грешката на Джон Лоу.Грешка на Джон Лоу: По инициатива на Джон Лоу извършена държавна финансова грешка приложение на наследен начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари.Предпоставка за тази държавна финансова грешка е пренебрежение качества на Незлатни пари.При годно за евро финансово управление няма да са налични сегашни диспропорции, които водят до стопанска криза.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Дай да допуснем, че може нещо по същество да сподели, и да го преценим като такова. Затова го питах, какво точно има предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
horhe7
преди 11 години
1-ви нещо не мога да ти схвана брътвежите!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
А може ли да синтезираш в няколко реда що е то годно за евро финансово поведение? По точки: 1., 2., 3. и т.н, до 10 ? Щото , гледам, редовно си харесваш поста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Възможно да се прекрати сегашно непригодно за евро финансово поведение и до 24 часа време след като се приложи годно за евро финансово управление кризата в Гърция ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още