IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch свали рейтингите на пет гръцки банки от В- на ССС

Решението идва ден след като подобно понижение претърпя и рейтингът на Гърция

20:47 | 18.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch свали рейтингите на пет гръцки банки от В- на ССС

Международната рейтингова агенция Fitch свали от В- на ССС рейтингите на пет гръцки банки - National Bank of Greece, Efg Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank и Agricultural Bank of Greece.

Понижението следва вчерашното намаление на рейтинга на Гърция също от В- на ССС, което отразява повшената вероятност страната да напусне еврозоната.

Ако новите избори в Гърция на 17 юни не излъчат правителство с мандат да продължи договорената с ЕС и МВФ програма за бюджетни съкращения и структурни реформи, то става вероятен изходът на страната от Европейския валутен съюз, като това може да бъде последвано от отегляне на международната подкрепа за гръцките банки, посочва Fitch. 

Излизането на Гърция от еврозоната вероятно ще бъде съпроводено и от неплатежоспособност по задълженията на местния частен сектор.

След големите загуби на гръцките банки през миналата година заради отписването на част от вложенията им в местен дълг поради преструктурирането му, беше осигурена подкрепа за четирите основни гръцки банки чрез местния стабилизационен фонд (като част от програмата на ЕС и МВФ) в размер на 18 млрд. евро, за да достигне капиталовата им адекватност поне 8%.

Финансовата помощ обаче все още не е насочена към банките, а освен това ще са необходими допълнителни средства, за да могат банките да удовлетворят изискването за 9% капиталова адекватност, което гръцката централна банка въвежда от септември.

ЕЦБ и местната централна банка продължават да осигуряват извънредна ликвидност, която да компенсира изтеглянето на депозити от гръцката банкова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още