IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците изтеглиха от банковата система 700 млн. евро само за ден

В последните две години вложителите теглят от банките по 2-3 млрд. евро месечно, а през януари сумата достигна 5 млрд. евро

11:57 | 16.05.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцките банки са силно зависими от ЕЦБ, но има опасност и това кранче за ликвидност да пресъхне. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцките банки са силно зависими от ЕЦБ, но има опасност и това кранче за ликвидност да пресъхне. Снимка: Ройтерс

Гръцките вложители са изтеглили 700 млн. евро от банките в страната само в понеделник заради страховете от нарастващия политически хаос и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Заедно с поръчките на гръцките банки за германски облигации изтеглените от банковата система средства възлизат на 800 млн. евро, съобщи президентът на страната Каролос Папуляс. Сумата беше потвърдено и от централната банка в Атина.

Заради масовото изтегляне на депозитите на бизнеса и физическите лица гръцките банки стават все по-зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието. Това излага институцията на опасност от огромни загуби, ако Гърция наистина напусне еврозоната.

„Банковата система на страната продължава да отслабва“, коментира президентът Каролос Папуляс след разговор с управителя на гръцката централна банка Георгиос Провополус.

През последните две години отливът на средства от банковата система в Гърция варира между 2 и 3 млрд. евро месечно. През януари изтеглените средства достигнаха 5 млрд. евро.

Според данните на гръцката централна банка общата сума на депозитите на местни физически лица и фирми възлизат на 165,36 млрд. евро през март.

Вътрешните източници на финансиране за гръцките банки вече се пресушиха, пресечен е и достъпът им до международните кредитни пазари, което означава, че финансовите институции са силно зависими от ЕЦБ. Само през януари гръцките банки са заели 73 млрд. евро от централната банка на еврозоната, както и допълнителни 54 млрд. евро от схемата за спешна ликвидност.

Рисковете, свързани с кредитирането по линия на извънредния инструмент, остават за централната банка на Гърция, както и за еврозоната като цяло, отбелязва изданието.

Схемата за извънредно кредитиране на ЕЦБ обаче не е дългосрочен източник на ликвидност. Националните централни банки всеки месец трябва да получат одобрение, преди да позволят достъп на финансовите институции от конкретна държава до средствата от инструмента за спешна ликвидност.

Ако след новите избори в Гърция бъде избрано правителство, което се откаже от мерките за икономии и договорките, постигнати с международните кредитори на страната, достъпът на гръцките банки до финансиране от ЕЦБ също ще бъде отрязан.

Ситуацията в Гърция илюстрира колко бързо могат да се променят обстоятелствата за финансовите институции, които разчитат на доверието на клиентите. В други затруднени държави от еврозоната банките нямат такива проблеми, отбелязва изданието.

В Португалия например, за която също се спекулира, че може да излезе от валутната общност, банките успяха да увеличат депозитната си база. Управителят на централната банка в Лисабон наскоро съобщи, че депозитите на домакинствата са се увеличили с 11,6 млрд. евро през миналата година и продължават да растат и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Тази статия да не е продължение от филма преди година точно ?))))"Гърция е заплашена от банкова паника"Според местната преса само за един ден гърците са изтеглили 1,5 млрд. евро от банковата системаhttp://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gyrciia-e-zaplashena-ot-bankova-panika,117585/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
"И за да си представим колко е голяма промяната в Европа, е достатъчно да си дадем сметка, че преди 20 години идеята за европейска интерграция значеше България да заприлича на Гърция - не прекалено богата, но достатъчно състоятелна, корумпирана, но все пак демократична европейска държава. Сега надеждата на Европа е, че след 10 години Гърция ще прилича на България - бедна, но финансово дисциплинирана и без големи политически сътресения." Иван Кръстев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Лошото е, че заради тях БГ го отнася много здраво в икономическо отношение.И много българи ще пострадат покрай тях.Хората отдавна са казали, че като гори къщата на съседа - и ти трябва да гасиш иначе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Че то си точно така:"хванат в мошеничество социалист, търтей и рекетьор на който са му прекратили възможността да краде безнаказано."само дето все още не са прекратили, а 2г. наливаха още и още безсмислено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
маляките са просто една ориенталска смрад, незаслужаваща никакво съжаление, още миналата година си изтеглих парите от пощенска и закрих договора си към глобул, предпочитам да ме цакат българи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
На мен нещо не ми се връзват новините. Някой лъже.Уж гръцките граждани били бедни и много зле а пък притежавали депозити в чужбина на стойност 300 милиарда евро. Осен това теглят депозити за около 2-3 милиарда месечно в продължение на няколко месеца вече и тази тенденция се засилва. Става въпрос за държава с население около 11 милиона души. Ситуацията ми прилича като тази - хванат в мошеничество социалист, търтей и рекетьор на който са му прекратили възможността да краде безнаказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Eбати простите хора.Направо не е за вярване.*** ГЛАВА ЗАТРИВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Не съм злобен, обаче имаха възможност цивилизовано да решат проблема. Но не те трябва да са тарикати. И колко българи им се възхищават... А те се подиграват с нас и се плашат с нас. Това в никой случай не са добри съседи, като се има в предвид, че бедняци като нас си харчат парите по техните курорти. Щях да ги съжалявам и да ги оплаквам, но надменното им поведение просто те кара да ги мразиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Гърция е пред банкова паника и финансов крах.При това самите гърци ще си го направят, защото загубата на доверие е достатъчно за да срине цялата им банкова система за няколко дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
G.Gekko
преди 12 години
Абе къде е ЕЦБ, клъде е БНБ, да кажат, че няма страшно!Ще трябва още пари да се печатат иначе граждански войни в цяла Европа, го виждам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още