IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайна помощ от ЕЦБ подкрепя гръцките банки

Извънредната ликвидност за гръцката банкова система се оценява на около 100 млрд. евро, пише Financial Times

11:19 | 22.05.12 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Тайна помощ от ЕЦБ подкрепя гръцките банки

Не е имало официално съобщение. Не са били обявени никакви условия. Но гръцката банкова система е била подкрепяна от оценявана на около 100 млрд. евро извънредна ликвидност, осигурена от централната банка на страната и одобрена тайно от Европейската централна банка, пише Ралф Аткинс в свой материал за британския вестник Financial Times.

Ако на Гърция се наложи да напусне еврозоната, конкретната причина може да бъде решението на ЕЦБ да изтегли ликвидността, която предоставя.

Продължителното използване на „спешната ликвидна помощ“ в подкрепа на банките в най-слабите икономики бе сред най-малко посочваните черти на кризата в еврозоната.

За разлика от нормалното осигуряване на ликвидност, и първоначално възприемана като временен инструмент, който да бъде използван от националните власти при проблеми в банките, спешната ликвидна помощ се оказа животоспасяваща за финансовата система в Ирландия, а сега дори в по-голяма степен в Гърция.

По този начин тя предостави на ЕЦБ, която разполага с контрола от последна инстанция върху инструмента, значителна власт да определя съдбата на отделните страни. Дали тази власт някога е била използвана, остава неясно.

Спешната ликвидна помощ е нещо, за което ЕЦБ е силно резервирана в представянето на информация, дори за това къде и кога това се е случило.

„Не обявявате, когато сте в извънредно положение, тъй като тогава влошавате положението. Така че наистина не виждам полза да бъдем по-прозрачни“, заяви управителят на белгийската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Люк Кун в интервю за Financial Times през настоящия месец.

Гардът на ЕЦБ падна през миналия месец, но малко късно. Седмичното ѝ финансово съобщение, публикувано на 24 април, показа неочакван ръст от 121 млрд. евро в невинно озаглавеното перо „други искове към кредитните институции от еврозоната“ - резултатът от всички спешни вливания на ликвидност, подведени под общ знаменател.

По определение тези 121 млрд. долара бяха минималното количество от осигурените спешни вливания на ликвидност от евросистемата – мрежата от централните банки на страните-членки на еврозоната.

Чрез претърсване на съобщенията на ЕЦБ и централните банки, анализаторите оттогава събраха парче по парче още подробности. Например анализатори на Barclays пресметнаха, че Гърция в момента използва 96 млрд. евро спешно вливане на ликвидност, като 41 млрд. евро от остатъка са за Ирландия, а 4 млрд. евро – за Кипър.

Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте dean.jordanov,Тъй като ме обвинявате в някакво повторение, моля Вие да дадете пример да представите мнение с истина за причина за сегашна стопанска криза, при която да не пишете за държавната финансова Грешка на Джон Лоу.Как ще го направите, да кажете истината и да не споменете за тази човешка грешка, тъй като грешката е истината за причина за стопанска криза.Защо при казване на истина при съответна дискусия Вие го определяте като някакво тягосно за Вас повторение?Ако се изпълни Вашето желание за причина за съвременна стопанска криза да не се споменава за Грешката на Джон Лоу това означава да не се представя истина.Нима някой има полза да не се знае истината? Винаги съм уважавал мои събеседници при дискусия.Както съм предоставял, така мога отново да предам материал за публикуване.Също така, за такъв може да се ползва всяка моя публикация в блоговете ми.Моля, направете първи изложение по тема Грешката на Джон Лоу.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте doc.econ.Ivan_Totev,Не съм отказвал дискусии, защото са полезни да се знае истина.Днес споменаваме Джон Лоу за да представим първия в света инициатор за ползване на Незлатни пари при условия на непригоден начин на държавно финансово управление (ДФУ), както и при съответни означения.Нима, ако Вие направите изследване за верен отговор на въпроса:Наследеното от време със Златни пари съответно ДФУ егодно или непригодноза качества на ползвани Незлатни пари?,няма да получите същите както моите резултати, които сега навярно Ви изненадват.Вариантът за верен отговор е: годно или непригодноВ резултат на изследване, моята позиция е, че Наследеното от време със Златни пари съответно ДФУ е непригодно за качества на ползвани Незлатни пари.Причината за тази непригодност са различни качества на Незлатни, спрямо тези при Златни пари.Моето предимство е, че първи в света направих изследване и постигнах тези резултати.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Г=н Митев, а коментар за моето мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте Аврен,За да Ви подпомогна при изследването, за мен е достатъчно да ползвате две думи Пише истината.Да, именно представянат от мен истина за причина за стопанска криза изненадва другите участници в дискусиите. Нима познавате някой в света, който спрямо тезата Особено важната причина за сегашна стопанска криза е НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансов управление (ДФУ) да е представил възможно противоположната Не е вярно, че старото, от време със Златни пари ДФУ е НЕПРИГОДНО за Незлатни пари, защото . и досега се е ползвало ГОДНО за Незлатни пари ДФУ.Няма такъв.Ако аз не представях истина, то все някой щеше да обоснове обратната.Вашето изследване е полезно, защото може да даде верен отговор защо участниците в стопански живот не желаят да знаят истина за причина за съвременна стопанска криза?Също така, може да откриете на база какви знания се отрича представяна от мен истина за причина за стопанска криза?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Аврен
преди 11 години
До г-н Иван Митев.Рядко пиша във Форума , но чета почти всичко. До степен , че вече мога да съставя подробен профил на повечето активни участници.Г-н Митев , за бога , вслушайте се в съвета на dean.jordanov !!А то , излизате извън всичките ми характеристични таблици и графики...Направо ми проваляте изследването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
doc.econ.Ivan_Totev
преди 11 години
Г-н Митев,аз се присъединявам към колегите и вярвам, че хонорован преподавател като вас ще отговорите подобаващо. Очаквам освен на Джон Лоу, да се позовете и на теориите на кардиналната грешка на неолибералите.Надяваме се скоро да Ви видим наживо в нашата Алма Матер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Може и без банки, Единна система за разплащания без лихви и няма да има никаква нужда от тях. Колкото помагат три пъти повече пречат. Увеличаването на паричната маса без покритие и отчитане на двуцифрени проценти годишни печалби е измамно и не отразява вярно икономическият растеж. Една икономика може да върви напред без да се налага "вливане", "набиране", "стимулиране", "кредитиране" и т.н. все думи зад които се крие "измама" и печатане на пари. Но инак няма как да те контролират, особено теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
А нещо за грешката наречена "що да работя ако мога и да не работя"?Като не щеш банки да те обслужват направи ти една, която да не взима нищо за услугите си и аз ще съм ти първия клиент. Ще докарам и всички останали от целия свят, обещавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Понякога си мисля че г-н Митев говори за Призрака от Вьоргл.Ще си позволя, да ти отговоря, изпратя линк към описанието на "финансовата грешка" за която повтаря непрекъснато, а именно несправедливо прехвърляне на парични знаци от много сметки към една сметка, чрез лихва и лихва върху лихвата.Ето линка http://imadrugpat.org/eco3.htmМоделни изследвания -разказвателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Това, ако е вярно, означава че ЕЦБ вместо строг господар на еврото, се превръща в "Строга господарка" и съответния финал на филма за възрастни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още