IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайна помощ от ЕЦБ подкрепя гръцките банки

Извънредната ликвидност за гръцката банкова система се оценява на около 100 млрд. евро, пише Financial Times

11:19 | 22.05.12 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Тайна помощ от ЕЦБ подкрепя гръцките банки

Не е имало официално съобщение. Не са били обявени никакви условия. Но гръцката банкова система е била подкрепяна от оценявана на около 100 млрд. евро извънредна ликвидност, осигурена от централната банка на страната и одобрена тайно от Европейската централна банка, пише Ралф Аткинс в свой материал за британския вестник Financial Times.

Ако на Гърция се наложи да напусне еврозоната, конкретната причина може да бъде решението на ЕЦБ да изтегли ликвидността, която предоставя.

Продължителното използване на „спешната ликвидна помощ“ в подкрепа на банките в най-слабите икономики бе сред най-малко посочваните черти на кризата в еврозоната.

За разлика от нормалното осигуряване на ликвидност, и първоначално възприемана като временен инструмент, който да бъде използван от националните власти при проблеми в банките, спешната ликвидна помощ се оказа животоспасяваща за финансовата система в Ирландия, а сега дори в по-голяма степен в Гърция.

По този начин тя предостави на ЕЦБ, която разполага с контрола от последна инстанция върху инструмента, значителна власт да определя съдбата на отделните страни. Дали тази власт някога е била използвана, остава неясно.

Спешната ликвидна помощ е нещо, за което ЕЦБ е силно резервирана в представянето на информация, дори за това къде и кога това се е случило.

„Не обявявате, когато сте в извънредно положение, тъй като тогава влошавате положението. Така че наистина не виждам полза да бъдем по-прозрачни“, заяви управителят на белгийската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Люк Кун в интервю за Financial Times през настоящия месец.

Гардът на ЕЦБ падна през миналия месец, но малко късно. Седмичното ѝ финансово съобщение, публикувано на 24 април, показа неочакван ръст от 121 млрд. евро в невинно озаглавеното перо „други искове към кредитните институции от еврозоната“ - резултатът от всички спешни вливания на ликвидност, подведени под общ знаменател.

По определение тези 121 млрд. долара бяха минималното количество от осигурените спешни вливания на ликвидност от евросистемата – мрежата от централните банки на страните-членки на еврозоната.

Чрез претърсване на съобщенията на ЕЦБ и централните банки, анализаторите оттогава събраха парче по парче още подробности. Например анализатори на Barclays пресметнаха, че Гърция в момента използва 96 млрд. евро спешно вливане на ликвидност, като 41 млрд. евро от остатъка са за Ирландия, а 4 млрд. евро – за Кипър.

Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
г-н Митев ще се пробвам, като човек да Ви го кажа. Без значение дали е правилно или не това, което казвате, повтаряйки го до безкрай няма да помогне на никой, а само дразни останалите форумци. Когато едно и също нещо се праща и препраща постоянно то е "спам". Моля ако искате да участваме заедно в дискусията, нека да е в добър тон. Всички знаем вашето мнение. Предлагам ви следното. Понеже много държите на следното, напишете една подробна статия на това как точно, с най-малки подробности би могла да се премахне грешката. Говоря съвсем технически, не общо. Примерно кой закон трябва да се промени, как да се промени, как да се преобразува държавното управление така, че то да работи безпроблемно със "незлатни" пари, или обратното, как парите да станат само "златни" или там точно каквото казва вашата теория. Но БЕЗ общи приказки за пригодно и непригодно. Пратете статията на Инвестор, да я прегледа и ако той реши да я публикува, и нека всички дискусии по този казус останат само под нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 11 години
Банките са жертви на стопанска криза и трябва да се помогне.При условия на сегашна държавна финансова грешка, която е особено важна причина за стопанска криза - колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.При запазване на причината за криза, дори с неограничен професионализъм на банкерите е невъзможно успешно преодоляване на сегашни трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Естествено, че от банките те надуха БВП на повечето държави много чрез безконтролно увеличение на потреблението. Сега следва обратния процес където потреблението да сформира под 50 % от БВП. Този процес може да стане само и единствено чрез реално намаление на самото потребление или намаление на количеството потребление, но то да е придружено с покачване на цените и да се задържи същия баланс на паричното предлагане, което означава чрез инфлация, но и при двата варианта ще се стигне до реално намаляване на потреблението. А точно това намаляване на парите в обръщение е смърт за банките и краят на тяхното господство в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Прави си, 2 - Комунизмът с неговите манипулации и укриване на важна информация, която масата не трябва да знае, вече е тук. И още. От 2008 г. (вече 5-та година) във всеки текст за кризата присъстват банките!Не разбирам от икономика и финанси, но мисля за всеки е ясно откъде идва кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Добре дошли в еврокомунизма, където всички живеят еднакво добре, без значение дали работят, купонясват или само се почесват. Да приемаме и ние еврото възможно най-бързо и да се изравняваме с Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
dani de vito
преди 11 години
Това значи лудо теглене на капитал от частни лица и прехвърлянето му на друго място ! И този капитал е нашия годишен БВП два пъти ! Богатството натрупано от заеми и дългове се изнася ,да му мисли ЕЦБ колко ще принтира отново !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още