IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел се съгласи да гарантира облигации на германските провинции

Федералното правителство сключи сделка с опозицията, която ще улесни ратификацията на европейския фискален пакт в Германия

13:26 | 25.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се съгласи да гарантира дългове на регионалните правителства във Федералната република, подкрепяйки форма на споделяне на финансовата отговорност, каквато определя като неприемлива за еврозоната, съобщава Bloomberg.

Федералното правителство неочаквано подкрепи предложението на опозицията, което ще позволи на регионалните правителства да изпълнят заложените в конституцията бюджетни ограничения.

Новата схема за предлагане на гарантирани от Берлин регионални облигации ще заработи от 2013 г.

Правителството на Меркел отстъпи от първоначалната си позиция и сключи сделка с опозицията, която контролира горната камара на германския парламент. Решението ще улесни ратификацията на европейския фискален пакт в Германия.

Това обаче не означава, че Германия е готова да поеме подобна отговорност и в еврозоната, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.

„Няма смисъл“ от колективна продажба на облигации в еврозоната, докато бюджетите на отделните страни се определят от националните правителства, коментира Шойбле пред германската телевизия ZDF.

„Докато решенията се вземат от националните правителства, те трябва сами да поемат отговорността за дълговете си. Ако можехте да харчите пари за моя сметка, не бихте положили усилия да сте по-пестеливи“.

Бавария, една от най-богатите германски провинции и седалище на два от най-големите производители на луксозни автомобили в света -  Bayerische Motoren Werke AG и Audi AG – отправи същия аргумент срещу продажбата на гарантиран от федералното правителство регионален дълг, посочвайки, че така наречените Deutschland облигации ще отслабят бюджетната дисциплина.

През март говорител на Меркел подчерта, че канцлерът не одобрява подобно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Докато решенията се вземат от националните правителства, те трябва сами да поемат отговорността за дълговете си. Ако можехте да харчите пари за моя сметка, не бихте положили усилия да сте по-пестеливи.Това е истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още