IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия срещу Италия - битка на футболния и политическия терен

На полето на политиката и икономиката Берлин би трябвало да се наложи над Рим с 5:2, пише в свой анализ Handelsblatt

18:57 | 28.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел и Монти - с коренно различни виждания за развитието на еврозоната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Монти - с коренно различни виждания за развитието на еврозоната. Снимка: Ройтерс

Днес Германия и Италия ще определят втория финалист на Европейското първенство по футбол. Равносметката за Германия по отношение на досегашните срещи между двата отбора е ужасна. Много рядко досега германският отбор е печелил на световно или европейско първенство срещу Италия.

Историята говори сама. Италия има категорично предимство в двубоите срещу Германия на големи първенства. „Адзурите“ са излизали крайни победители през 1970, 1982 и 2006 г. и имат всички исторически аргументи да продължат тази тенденция днес. Въпреки това очакванията към екипа на треньора Йоги Льов са огромни: Германия е фаворит в полуфиналния мач в четвъртък във Варшава.

В същото време канцлерът Ангела Меркел ще спори със своя италиански колега Марио Монти за нови решения в кризата с еврото, но не във Варшава, а на срещата на върха на ЕС в Брюксел. И тук очакванията към германския лидер са огромни.

За пореден път преди срещата на върха Меркел изключи категорично възможността Германия да се съгласи с обединяването на дълговете под формата на общи еврооблигации. „Няма да има солидарна отговорност, докато съм жива", каза Меркел.

Монти е предложил Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде задължена да купи облигации на страните в криза. При това спасителните фондове EFSF и ESM трябва да застраховат евентуалните загуби на централната банка. Монти също така предупреждава, че ако на срещата на върха не се намери трайно решение на дълговата криза, отделните страни от еврозоната трябва да очакват "ескалиращи спекулативни атаки".

Ето как германският икономически всекидневник Handelsblatt анализира преди двубоите на политическия и футболния терени силните и слабите страни на Италия и Германия.

Схема на играта

Онова, което за германския футбол е Юрген Клинсман, беше Герхард Шрьодер за политиката.

Клинсман реформира националния отбор, заложи на офанзивен стил и на млади играчи. Предшественикът на Меркел – Шрьодер, реформира германската икономика. Неговата „Програма 2010“ подобри конкурентоспособността на Германия и допринесе по мнението на много икономисти за спада на безработицата.

Германия днес е на доста по-добро ниво по отношение на важни икономически показатели, като безработица, растеж и бюджетен дефицит в сравнение с повечето съседни страни. Въпреки че Герхард Шрьодер в момента е на треньорската скамейка на руския енергиен гигант "Газпром", германската икономика все още печели от неговите реформи.

Италия пък загуби доста от конкурентоспособността си след въвеждането на еврото. Това може да се проследи например от тренда при развитието на разходите за труд. Те са скочили между 2000 и 2009 г. с осем процента повече от средната стойност за страните от еврозоната. Надеждите на италианците сега са насочени към Марио Монти. Той трябва да поеме ролята на реформатор. Неговият списък със задачите е обширен, като се започне от правосъдната и се стигне до образователната система.

Най-големият проблем обаче си остава реформата на пазара на труда. Тук Монти почти не отчете напредък. Реформата на пазара на труда, приета от италианския парламент, въобще не засяга важни въпроси, като например областта на колективните трудови договори. Централизираното договаряне на заплатите в Италия почти не допуска облекчения за малкия бизнес и така усложнява положението му. След многообещаващ старт голяма част от инерцията на плана за реформи на Монти се изпари.

Временен резултат: 1-0

Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Milo Minderbinder
преди 11 години
Германия днес освен на футболния терен е протвиник, и на политическия както с Италия така и с Гърция, Франция, Испания, Португалия. Целият южен фланг на ЕС, Средиземноморската дъга, люлката на европейската цивилизация отново си припомня левичарското не толкова далечно минало. Парадоксът е, че в тази ситуация верен съюзник на Германия е...Русия! Когато говорим за Русия и Германия, не можем да не се сетим за онова червено знаме със сърпа и ***, веещо се над Райхстага."Совите не са това, което бяха", по Дейвид Линч! Виждаме го наживо, днес, сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още