IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство съкращава персонала и оперативните разходи

То обаче запазва предизборното си обещание за назначаването на 60 000 учители, поради което нивото на персонала, който ръководи, ще остане без промяна

22:26 | 28.06.12 г.
<p>
	Жан-Марк Еро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Марк Еро. Снимка: Ройтерс

Новото френско правителство ще съкращава персонала в повечето министерства с 2,5% годишно през следващите 3 години в рамките на усилията си за понижаване на бюджетния дефицит, за да успее да се вмести в изискванията на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на френския премиер Жан-Марк Еро, цитирани от Ройтерс.

В писмо до министерствата Еро пише, че оперативните разходи на правителството, които изключват разходите за работни заплати, но включват например тези за поддръжка и режийни на автомобилния парк и офис оборудването, ще се понижат средно със 7% през 2013 г. спрямо 2012 г. благодарение на предприеманите мерки.

Той обаче не посочва цел за понижаването на разходите на правителството.

Очаква се премиерът да представи на правителството коригиран бюджет на 4 юли, който вероятно ще включва допълнително набиране на 7,5 млрд. евро от данъци, за да бъдат компенсирани по-ниските държавни приходи заради забавящия се ръст, заявиха правителствени източници пред Ройтерс.

За момента френският икономически ръст остава под заложените от предходното правителство 0,7% за 2012 г., което означава, че за постигане на планирания бюджетен дефицит решително ще се окаже ограничаването на разходите или набирането на нови приходи.

Новият кабинет обеща да се въздържа от мерки на строги икономии, но му остава да запълни недостиг от 7-10 млрд. евро в бюджета, ако иска да се вмести в целта за бюджетен дефицит от 4,5% през настоящата година. За следващата година обаче целта е дефицитът да падне до 3% от БВП, а правителството вероятно ще се нуждае от още около 20-30 млрд. евро в зависимост от нивото на икономически ръст.

Еро твърди, че оперативните разходи на правителството ще се понижат с по 4% през 2014 и 2015 г.спрямо предходната.

Пред орязване са и специалните фондове, предоставяни на министрите, от които те изплащат еднократни разходи по непредвидени случаи като например субсидии за фермерите или стимули за заетостта.

Министерствата на здравеопазването, образованието и вътрешните работи, които бяха посочени от Социалистическата партия като приоритетни при идването ѝ на власт след изборите през тази пролет, ще бъдат изключени от съкращенията на персонал.

Правителството обаче запазва предизборно поетия ангажимент за създаването на нови 60 000 работни места за учители в рамките на 5-годишния си мандат, който е критикуван от опозицията като непрактичен и скъп.

Френският министър на труда Мишел Сапен заяви, че като се вземат предвид тези назначения, нивото на персонала, подчинен на правителството, ще остане без промяна.

Веднага след като пое поста, новоизбраният френски президент Франсоа Оланд намали заплата си и тази на министрите с 30%, за да покаже, че Франция се ангажира с орязване на правителствените разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още