IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция натиска за по-всеобхватни действия срещу кризата в Европа

Страната е готова да предложи директна рекапитализация на банките със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната

09:17 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Франция натиска за по-всеобхватни действия срещу кризата в Европа

Франция притиска Европейския съюз (ЕС) да приеме пакет от мерки за финансова стабилност, с които да се бори срещу кризата, съобщи FT.

Париж вярва, че отрицателната реакция на пазарите след оповестяването на спасителния пакет за испанските банки налага предприемането на по-всеобхватни действия срещу сътресенията в Европа, отбелязва изданието.

В навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се състои на 28 юни, Франция е готова да предложи пакет от мерки, които включват възможност за директна рекапитализация на банките със средства от постоянния спасителен пакет на европейския валутен блок.

Франция ще предложи също така Европейската централна банка (ЕЦБ) да осъществява надзор над европейските банки.

Германия обаче се противопоставя на пряката рекапитализация на банките. Властите в Берлин се опитват да омаловажат всяко чувство за неотложност преди срещата на върха на ЕС, като посочват, че инструментите за борба с кризата, които вече се прилагат, са адекватни на ситуацията.

Като първа стъпка към осъществяването на банков съюз Париж настоява ЕЦБ да поеме отговорността за надзора върху системните рискове за европейския банков сектор и тяхното прекратяване. Според предложението централната банка на еврозоната ще може да провежда стрес тестове на финансовите институции и при необходимост от рекапитализация ще може да ползва средства от Европейския стабилизационен механизъм.

Постоянният спасителен механизъм на еврозоната обаче ще отпуска заеми за банките, които имат нужда от рекапитализация.

Френските власти отдавна настояват, че стабилизационният механизъм трябва да получи банков лиценз, за да може да увеличи капитала си. Това обаче ще наложи промяна в договора за създаване на фонда, който все още не е ратифициран от някои държави, включително и от Германия.

Париж смята, че има подкрепата на Италия и Испания и вярва, че ще постигне напредък и ще смекчи позицията на Германия. Новият френски президент Франсоа Оланд ще се срещне днес с лидера на Италия Марио Монти, като двамата най-вероятно ще обсъдят предложенията на Франция за борба с кризата.

Оланд настоява Европа да приеме мерки за икономически растеж, но обеща да се придържа към поетите от предшественика му Никола Саркози мерки за фискална дисциплина и да намали бюджетния дефицит на Франция до 3 процента от брутния вътрешен продукт през следващата година.

Оланд приветства и призивите на германския канцлер Ангела Меркел за по-тясна фискална и икономическа интеграция на държавите от еврозоната. Френският президент изрази готовността си да разгледа какви компетенции трябва да бъдат прехвърлени в Брюксел, за да функционира валутният блок по-добре, въпреки силната чувствителност на страната му по отношение предаването на суверенитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още