IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Банков съюз без фискална интеграция е невъзможен

Невъзможно е създаването на банков съюз в Европа от 2013 г. заради времето, което е необходимо за приемането на промени в европейските договори

16:05 | 12.06.12 г. 1
Bundesbank: Банков съюз без фискална интеграция е невъзможен

Германската централна банка предупреди за възможни рискове от създаването на европейски банков съюз, съобщи FT.

Според Bundesbank банковият съюз би означавал „увеличаване на суверенния дълг през задната врата“, освен ако подобно обединение не е съпроводено и от тясна фискална интеграция, която да позволява контрол върху фискалните бюджети.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу за пореден път призова всички страни от Европейския съюз (ЕС) бързо да интегрират своите банкови системи чрез въвеждането на трансграничен надзор и общоевропейска система за гарантиране на депозитите.

По думите на Барозу „тази стъпка може да влезе в сила още от следващата година“.

Вицепрезидентът на германската централна банка Сабине Лаутеншлегер обаче заяви, че банков съюз би могъл да проработи само в комбинация с реализирането на фискален съюз и налагането на общи трансгранични правила за това как страните могат да определят бюджетите си.

Възгледите на Bundesbank отразяват широката германска опозиция на всяко споразумение, което би могло да концентрира върху Германия отговорността за спасяването на по-уязвимите икономики и слабите банки от еврозоната.

Финансовите институции в Германия например вече се противопоставиха на идеята схемите им за гарантиране на депозитите да бъдат използвани за спасяването на други банки.

"Решаващият въпрос за банковия съюз е свързан с взаимодействието между отговорност и контрол, защото кризата в банковия сектор на една държава може да изисква финансова помощ от данъкоплатците в други страни“, коментира Лаутеншлегер.

"Този, който поема отговорността, трябва да има правото и да контролира, особено когато става въпрос за много големи суми в случай на банкова криза“, допълни тя.

По думите на Сабине Лаутеншлегер създаването на банков съюз, но без тясна фискална интеграция, ще облагодетелства банките в по-слабите икономики с по-високи разходи за рефинансиране.

Тя подложи на съмнение и очакванията на Барозу европейски банков съюз да бъде създаден бързо, тъй като е необходимо преди това всички държави-членки на ЕС да приемат промени в европейските договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Ааа дойде ли ви на акъла че не може стадо без пъдарин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още