IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евролидерите работят по план за спасяване на еврото

Обмисля се емитирането на съвместни еврооблигации, както и централизиран контрол върху разходите и дълговите емисии

08:29 | 11.06.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Евролидерите работят по план за спасяване на еврото

Европейските лидери работят по всеобхватен план за спасяване на еврото, който включва и издаването на съвместни еврооблигации - ход, който Германия многократно е отхвърляла досега, съобщи германското издание Der Spiegel.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги работят по плановете за “истински фискален съюз”, в рамките на който отделните държави няма да могат да взимат самостоятелно нови заеми, пише CNBC.

Националните правителства ще могат да решават как да харчат парите, които са покрити от приходите им. Всяка държава от съюза обаче, която се нуждае от още средства, ще трябва да уведомява първо финансовите министри на страните от еврозоната.

Според анонимни източници на изданието групата на финансовите министри на държавите от еврозоната ще решава кои финансови желания и на какво ниво ще бъдат удовлетворени. Едва тогава ще се пристъпи към издаването на съвместни еврооблигации, със средствата от които ще се финансират националните нужди.

Групата на министрите ще бъде ръководена от председател, който би могъл да бъде повишен до европейски финансов министър, посочва изданието.

Групата освен това ще се контролира от нов европейски орган, в който ще участват представители на националните парламенти.

Новата колективна схема на емитиране на дълг ще се прилага за нови заеми, докато съществуващите ще трябва да бъдат покрити от самите държави.

Ройтерс предупреждава, че новината за европейския спасителен план за банките в Испания може да даде само кратък отдих на еврото, тъй като в неделя са новите избори в Гърция. Анализатори се опасяват, че Атина ще пристъпи към предоговаряне на спасителния план, ако крайно лявата СИРИЗА спечели изборите на 17 юни. Това би довело до паническо бягство от банките и в Гърция, и в Испания.

През март от испанските банки са изтекли рекордни капитали, като тогава все още правителството в Мадрид не беше обявило национализацията на Bankia.

Вчера премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че реформите на правителството са спасили Испания и страната няма да има нужда от пълен спасителен заем. Икономисти обаче предупреждават, че спасяването на испанските банки може да се окаже прелюдия към по-сериозен кредит за страната.

Европейските власти ще поставят някои условия на Мадрид в замяна на заема за рекапитализирането на банките в Испания, който се очаква да бъде договорен до края на месеца, съобщава FT. Очаква се Европейската комисия да наложи строги мерки на финансовия сектор в Испания.

Остава несигурно и дали спасителният заем ще облекчи натиска върху испанското правителство, тъй като най-вероятно той ще увеличи дълговете на страната с още 20 на сто.

Испания ли ще е последната спасена с външни кредити държава? Каква трябва да е следващата стъпка в развитието на еврозоната? Включете се в дебата - изпратете ни вашата позиция в обем 300-500 думи на info@investor.bg!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Новата колективна схема на емитиране на дълг ще се прилага за нови заеми, докато съществуващите ще трябва да бъдат покрити от самите държави.Ето къде се крие дявола :)))))) Или казано иначе изгражат новия ред , но след катаклизъма . Което значи че той не се отменя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Дори да напечатат общи облигации - с какво ще ги обезпечат? Какво ще стане като започнат да намаляват рейтинга на Европа от раз ? Като започнат капиталите да се местят не от юг на север а от Европа навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Ами по скоро говорят колкото да не заспят. Няма начин едно централизирано управление да ограничи суверенните държави както е казано в статията. Просто рискуват масови безредици ако някой някъде каже: О испанците много харчат, намаляме заплатите в държавния сектор 50%. На италиянците с 40%м на гърците, ирландците,португалците с 60%. Колко бунта ще цъфнат едновременно? И не дай си боже някой да яхне вълната, ама този път не държавно, а интернационално. Представи си интернационална крайна партия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Смяташ че при липса на "верижна реакция" след мораториума по дълга на гърците , те пак ще си завъртят задните части и ще забравят бързо , бързо за намеринията си за общи облигации. По принцип е така.Шанса да не се получи верижната реакция е почти нулев.Не могат да интервенират вербално срещу нея , само реални интервенции ще я прекратят.А тези мечти на Меркел - Германия да поеме тежестта , това не е възможно три четвърти от икономиката не може да се носи на гръб от една четвърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 11 години
Още не е ясно как и кога точно ще финансират спасяването на испанските банки, а вече тиражират в медиите популистки идеи. Не е добре работата. Искрено се съмнявам, че Германия ще се навие да даде и тези 100 милярда на Испания без жестоки мерки, които испанците няма да спазят разбира се.Странно как страна като испани , която трябва да участва с 93 милярда в EFSF ще успее да ги покрие при положение, че трябва да изтегли 100 милярда от същия този фонд.Приказки, срещи, приказки, срещи...политика, популизъм и малко икономика и финанси - това е в момента ЕС, но няма как да е и дргуо при положение, че се самозабравиха в последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
"Националните правителства ще могат да решават как да харчат парите, които са покрити от приходите им. Всяка държава от съюза обаче, която се нуждае от още средства, ще трябва да уведомява първо финансовите министри на страните от еврозоната."Прах в очите. Продължават да пускат новини с които да си печелят време. Нали се пробваха да ограничат разходите на гърците? Те си разбиха столицата. Айде да се пробват да ги накарат да харчат колкото изкарват! Оп чакай те точно това се помъчиха да направят и не стана. Такива решения трябваше да се вземат още преди повече от година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още