fallback

Очаква се Испания да въведе скоро нови мерки на строги икономии

Разглежда се пакет на стойност до 3% от БВП на страната, коментира източник

12:16 | 05.07.12 г.

Испанското правителство на премиера Мариано Рахой приключва процеса по съгласуване на пакет на стойност до 30 млрд. евро, включващ орязване на разходите и повишаване на данъците. Благодарение на неготрябва да бъде постигната целта за бюджетния дефицит през настоящата година, заявиха пред Ройтерс източници, запознати с материята.

Разчетена за няколко години напред, програмата може да включва повишаване на ДДС, нов данък върху компаниите в енергийния сектор, реформиране на пенсионната система, понижаване на заплащането на служителите извън военния сектор, нови такси за пътуване по магистралите и поредно драстично орязване на разходите на централното правителство и регионите, посочват източниците.

Част от мерките може да бъдат обявени още през следващата седмица, когато ЕС вероятно ще одобри удължаването на срока за понижаването на бюджетния дефицит на страната под 3% от брутния вътрешен продукт с една година, а останалите може да бъдат представени през лятото и включват многогодишен бюджетен план, който трябва да бъде готов през август.

Анализатори обаче се опасяват, че новите мерки за строги икономии могат само да увеличат проблемите, задълбочавайки втората рецесия в страната за последните 3 години.

Данни за първите 5 месеца на годината показаха изоставане по отношение на разходите и приходите, което прави настоящата цел непостижима без допълнителни ограничения.

„Идеята е да бъдат реализирани мерки на стойност 3% от БВП. Преразглежда се всичко“, заяви единият от източниците, запознат с намеренията на испанското правителство.

При положение, че номиналният БВП на Испания достига общо около 1 трилион евро годишно, новите мерки могат да достигнат 30 млрд. евро в рамките на няколко години в добавка към вече осъществяваните планове за икономии на стойност 48 млрд. евро.

„Идеята е да бъдат орязани разходите за обществени услуги, да бъдат замразени пенсиите и да бъдат намалени помощите за безработица“, подчерта източникът, добавяйки, че увеличаването на ДДС е въпрос на разгорещени обсъждания в правителството.

Три други източника потвърдиха обсъждането на мерките, но изтъкнаха, че все още не е взето решение за конкретни реформи или орязвания на разходи и че програмата ще бъде на стойност доста под 30 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още