IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Испания да въведе скоро нови мерки на строги икономии

Разглежда се пакет на стойност до 3% от БВП на страната, коментира източник

12:16 | 05.07.12 г.
Очаква се Испания да въведе скоро нови мерки на строги икономии

Испанското правителство на премиера Мариано Рахой приключва процеса по съгласуване на пакет на стойност до 30 млрд. евро, включващ орязване на разходите и повишаване на данъците. Благодарение на неготрябва да бъде постигната целта за бюджетния дефицит през настоящата година, заявиха пред Ройтерс източници, запознати с материята.

Разчетена за няколко години напред, програмата може да включва повишаване на ДДС, нов данък върху компаниите в енергийния сектор, реформиране на пенсионната система, понижаване на заплащането на служителите извън военния сектор, нови такси за пътуване по магистралите и поредно драстично орязване на разходите на централното правителство и регионите, посочват източниците.

Част от мерките може да бъдат обявени още през следващата седмица, когато ЕС вероятно ще одобри удължаването на срока за понижаването на бюджетния дефицит на страната под 3% от брутния вътрешен продукт с една година, а останалите може да бъдат представени през лятото и включват многогодишен бюджетен план, който трябва да бъде готов през август.

Анализатори обаче се опасяват, че новите мерки за строги икономии могат само да увеличат проблемите, задълбочавайки втората рецесия в страната за последните 3 години.

Данни за първите 5 месеца на годината показаха изоставане по отношение на разходите и приходите, което прави настоящата цел непостижима без допълнителни ограничения.

„Идеята е да бъдат реализирани мерки на стойност 3% от БВП. Преразглежда се всичко“, заяви единият от източниците, запознат с намеренията на испанското правителство.

При положение, че номиналният БВП на Испания достига общо около 1 трилион евро годишно, новите мерки могат да достигнат 30 млрд. евро в рамките на няколко години в добавка към вече осъществяваните планове за икономии на стойност 48 млрд. евро.

„Идеята е да бъдат орязани разходите за обществени услуги, да бъдат замразени пенсиите и да бъдат намалени помощите за безработица“, подчерта източникът, добавяйки, че увеличаването на ДДС е въпрос на разгорещени обсъждания в правителството.

Три други източника потвърдиха обсъждането на мерките, но изтъкнаха, че все още не е взето решение за конкретни реформи или орязвания на разходи и че програмата ще бъде на стойност доста под 30 млрд. евро.

Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още