IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа разчисти пътя за директна рекапитализация на банките и единния надзор

Лидерите на ЕС се споразумяха за нов пакт за подкрепа на растежа, в който да бъдат вложени 120 млрд. евро

08:34 | 29.06.12 г. 12
<p>
	Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Снимка: Ройтерс&nbsp;</p>

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Снимка: Ройтерс 

Европейските лидери се споразумяха в петък да се създаде единен контролен орган за банките от еврозоната и да се позволи те да бъдат рекапитализирани директно от спасителния фонд на европейската валутна зона, без това да увеличава държавния дълг, съобщи CNBC.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой каза, че целта е да се създаде надзорен механизъм с участието на Европейската централна банка (ЕЦБ) до края на тази година, както да се разкъса "омагьосания кръг", в който са попаднали банките и правителствата.

Той допълни, че страните, които се съобразяват с европейските бюджетни политики, ще получат достъп до временния и постоянния спасителни фондове на еврозоната, с помощта на които ще имат възможност да подкрепят своите държавни облигации на пазарите.

"Ние отваряме тази възможност за дисциплинирани страни, които да се възползват от финансовите инструменти, за да успокоят пазарите при необходимост и получат отново някаква стабилност", коментира ван Ромпой.

Дисциплинираните държави също така могат да бъдат спасявани със средства от фондовете на еврозоната без да бъдат поставяни пред тежки условия. Тази уговорка беше приета под натиска на премиера на Италия Марио Монти, който настоя, че това е един вид признание за постигнатите бюджетни реформи, предаде АП.

Сред новините от събитието е и решението да се отделят още 120 млрд. евро, с които да бъде подкрепен икономическия растеж на страните от еврозоната. Фондът трябва да започне да действа до края на годината и да е насочен към такива мерки, които да донесат незабавен растеж, обясни Ван Ромпой.

Лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха за четирите градивни елемента на интегрирания Европейски съюз, които бяха представени по-рано тази седмица и включват споделянето на дълга под формата на съвместна емисия еврооблигации.

Не беше изяснено обаче дали Германия е подкрепила идеята за общи еврооблигации, тъй като Берлин е твърдо против споделянето на дълг с “прахосниците” от Европа.

FT съобщава обаче, че Германия е дала ясен знак за готовността си да се намеси на пазарите, за да се намалят разходите за заемни средства на Италия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
определено да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
"Дисциплинираните държави също така могат да бъдат спасявани със средства от фондовете на еврозоната ..."Интересно ми е, след като са дисциплинирани, защо стигат до спасяване?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Те поголовно се печатат пари от началото на кризата, но инфлацията е от -1 до 1-2 процента! Що ли? Колкото и пари да печатат, при тази свита психология на потребители и бизнес, просто няма кой да ги вземе, за да се получи инфлационен натиск. Ако преди кризата всички считаха кеша за ***, сега е точно обратното с кеш можеш да си накупиш на далеч по добра цена от преди кризата акции, суровини и други благинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
- Не мога повече - казва Икономиката- Няма не мога ! Пий още хапчета и хуквай да не изтървеме залаганията ! - отговарят Финансистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Според теб е по добре да имаме повсеместен банков срив ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Поголовното печатане продължава. Дръжте се здраво за гащите да не паднете от турболенцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още