IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как битката на Германия за еврото се оказа Оруелска

Долнопробната препирня би могла да се проточи с години, пише коментаторът на MarketWatch Дейвид Марш

15:44 | 26.06.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Някак си за Германия забавлението излезе извън валутния съюз. Дори и след смазващата победа с 4-2 над Гърция вероятно изглежда нещата ще останат така. Реториката се промени изцяло. Това беше изпитание на силата и битка за добродетелта. Сега е просто изпитание и битка.

Ангела Меркел твърдеше, че ще направи всичко възможно, за да спаси еврото. Сега тя върти очи и казва, че чужденците не бива да надценяват финансовия капацитет на Германия, пише в свой коментар за MarketWatch Дейвид Марш.

Преди две години нейният министър на финансите Волфганг Шойбле събра германските банки и им заръча да подновят облигационните заеми за Гърция чрез т. нар. механизъм ролоувър (англ. rollover).

Сега, твърдейки, че Гърция е "бездънна яма", той ги призовава да се насочат към изходите, като всеки друг.

В интервю за германския неделен вестник Bild am Sonntag онзи ден Шойбле заяви следното:

"Най-важната задача пред новия премиер (Андонис) Самарас е да прилага съгласуваната програма бързо и без повече бавене, вместо да пита колко още другите могат да направят за Гърция".

В друго интервю за списание Spiegel, публикувано в понеделник, Шойбле хвърли значително съмнение по въпроса дали превъзнасяните планове за "банков съюз" в еврозоната могат да влязат в действие в някакъв скорошен момент.

Той подкрепя идеята, представена най-напред от президента на Бундесбанк Йенс Вайдман, за референдум по промяна в германската конституция, за да бъдат прехвърлени германски правомощия на Брюксел.

Шойбле посочва, че макар графикът да е ускорен, организацията ще изисква дълъг период, и отбелязва следното: "Нито аз, нито някой друг знае кога ще бъдем в тази позиция".

Евентуален неуспех на Германия да ратифицира Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) навреме - до 1 юли - заради правни възражения, обмисляни от конституционния съд, едва ли предвещава добро.

Препирнята би могла да завърши с още по-големи разходи за спасяване на испанските банки. Ако Испания получи 100-те милиарда евро спасителни пари през идните две до три седмици, преди ЕСМ да е ратифициран, то тогава средствата ще трябва да дойдат от временния спасителен фонд (ЕФФС – Европейски фонд за финансова стабилност), създаден с гаранциите на страните членки на еврозоната, а не с капиталови инжекции.

Това би означавало, че Германия и останалите държави от еврозоната ще трябва да поемат гаранциите на Испания, увеличавайки сметката за германската хазна с няколко милиарда евро.

Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ами то така се почва. АА, АА-, А+ и така до края на света. То ест до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Вярваш или не понеже официално се крие , янките много сериозно използват ХАРП. Има една компания UTC - ютайтед технолоджи корпорейшън , виж как най официално си признават че разработват технология за промяна на климата , а те не се занимават с вятърничави неща които в момента не се прилагат и за разлика от другите иновативни компании , като например италианската ACTA energy , на тях бизнеса им много върви. И все такива технологийки имат за монопол и мрежи за захранване с енергия. Най лошото качество на шистовия газ, е че ти го произвеждат в собствения двор и ти е внос разбира се от USA , трябват долари за него. Целта е доларите които употребява Света да са много , и колкото може по вече и да си държат стойността. В момента за да не рухне стойноста на долара им , ФЕД прибраха много долари на съхранение и дават за тях ниска лихва , която никоя от банките не може да спечели от друго място или кредитиране защото икономиката е туш и се държи в такова състояние .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Другия мит е митът за чистото синьо гориво , природния газ , още по фрапиращия случай с шистония газ , който кой знае защо е в пъти по нискокалоричен и наситен с енергия от натуралния природен газ. Вероятно защото е много по беден на въглерод. При изгарянето на природния газ се отделя пак въглероден диоксид и вода , т.е. още емисии на въглероден диоксид , много хранителни за растенията понеже са храна за процеса фотосинтеза. Да но са прекалено много и синьото гориво също способства за разграждане на защитния атмосферен слой , намалява озона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Трейдър, направо разби с тоз коментар! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Било спекулация - измама от УЧЕНИ , забележително !!! това че климата се променя и те тайно подменяли данни в изследванията си.ХАРП , машината за климатични промени всъщност била детска играчка и нямало такива самолети разпръскващи вещества за създаване на изкуственни плазмоиди. Само няколко самолета има паднали , от време на време се появяват снимки на самолети със странни дифузори по корпусите им. Важното е да не се досещаме че има климатичен ПРОБЛЕМ , и трябва ..ама много е наложително да консумираме и колкото може повече петрол да се изгаря , ще ходим като пребити *** с 18 местни автомобили с по един човек в тях..маркови - Мерцедес , БМВ , ТАНК ама немски. Трябва да се изхвърля много , ама колкото може повече въглероден диоксид , защото немската икономика е "СТРОНГ" , нали така казваше Трише за Европейската след всяко заседание - икономика е стронг , върви с много масло и еврото върви само нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Защото си въобразяват , че ако еврото се разпадне облигациите им ще се изплатят в нови марки !!! А защо се пласират настоятелно ДЦК от държаните в ЕЗ без те да са във война и толкова много се налага правителствата им да вземат заеми , за да си допълват приходната част на бюджетите с тези пари ? - За да не се увеличат акцизите на петролните горива и вместо от заеми правителствата , ще си набавят тези пари като собствени приходи. Да но ако се вдигнат цените на бензина , нафтата..и хората ще почнат да се въздържат да ги купуват по малко и ще купуват по малко автомобили , от които Германия забележи произвежда много. Какво се случва с увеличените емисии на въглероден диоксид , които няма как да паднат без да падне продукта на индустриално и експортноориентираните икономики като тази на Германия ? - Парников ефект , появи ли се слънце и веднага става страхотна жега и UV са доста силни понеже озоновия слой е отънял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Поправка преди секунди -Германия вече е А+ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Игън Джоунс понижават Германия От АА до АА- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Спасяването на ЕЗ не означава развързване на кесията. Точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Айде момко в първи клас за инвеститори.Пак се запитай защо аджеба истинските инвеститори, предпочитат немски облигации с безумно ниска лихва пред испански, италиански, гръцки, напоследък френски облигации с безумно високи лихви !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още