IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как битката на Германия за еврото се оказа Оруелска

Долнопробната препирня би могла да се проточи с години, пише коментаторът на MarketWatch Дейвид Марш

15:44 | 26.06.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Опасността за еврото след избирането на гръцко правителство, което ще прояви хитрост, ще води рискована политика на ръба на "войната" и ще шантажира германците, е, че валутният механизъм ще бъде нестабилен в условията на неуредена вихреща се криза.

На среща на Форума на официалните парични и финансови институции в Лондон миналата седмица Норман Ламонт, министър на финансите на Великобритания по време на европейската валутна криза от 1992 година, заяви: "Еврото се крепи на страх и догма. То няма да експлодира, но кризата няма да бъде решена - тя ще продължи. Страните ще се опитат да се върнат към националните валути, но това ще бъде равносилно да се пекат един по един на бавен огън".

Ламонт цитира Артър Милър: "Краят на една епоха идва, когато основните илюзии се изчерпат". Еврото ще продължи, каза Ламонт, защото илюзиите не са се изчерпали.

Друг автор, който може да бъде цитиран, е Джордж Оруел, който в "1984" пише за Великобритания, изпаднала в състояние на непрекъсната долнопробна война сред суперсилите, смътно сменящи се коалции и престроявавания на редиците, поддържани от отлично дирижирана пропаганда и взаимна ненавист.

Както Оруел написа: "Това е война с ограничени цели между бойци, които не са способни да се унищожат. (...) За да бъде разбран характерът на сегашната война - защото въпреки прегрупирането, което става на всеки няколко години, войната винаги е една и съща - човек трябва да осъзнае на първо място, че е невъзможно тя да бъде решаваща".

Звучи много като при еврото.

Миналата седмица британското ляво списание "Ню стейтсмън" направи принос в аналогиите, определяйки Мекрел като "най-опасния германски водач след Хитлер" с аргумента, че тя "убива растежа".

Разбира се, германците не виждат нещата така.

Една от причините за германската горчивина във връзка с неблагодарните длъжници е твърдението на германците, до известна степен самодоволно, че тяхното съчетание от фискална честност и промишлена ефективност, което стимулира растежа, глупаво се пренебрегва от всеки друг.

Михаел Щрюмер, съветник на канцлера Хелмут Кол през 80-те години, заяви миналата седмица: "Германският план след гръцките избори ще бъде отношението към гърците да бъде много добро, но да се надяват, че самата Германия ще трябва да направи много малко (за целта - бел. Ред.)".

Това изглежда е почти неизпълнима надежда. Германия ще бъде основната държава, от която останалите очакват отстъпки.

От друга страна Щрюмер твърди, че е много малко вероятно дългосрочната цел за "политически съюз", който Меркел уж иска като ключ към обединяването на европейския дълг, да бъде постигната.

"Когато Йенс Вайдман говори за политически съюз, необходим като път към споделянето на задълженията, според мен той говори за царство на мечтите. В началото на 80-те години попитах канцлера Кол какво има предвид под политически съюз. Отговорът му бе: 'Това е много добър въпрос, но би било глупаво да му отговоря.'

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ами то така се почва. АА, АА-, А+ и така до края на света. То ест до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Вярваш или не понеже официално се крие , янките много сериозно използват ХАРП. Има една компания UTC - ютайтед технолоджи корпорейшън , виж как най официално си признават че разработват технология за промяна на климата , а те не се занимават с вятърничави неща които в момента не се прилагат и за разлика от другите иновативни компании , като например италианската ACTA energy , на тях бизнеса им много върви. И все такива технологийки имат за монопол и мрежи за захранване с енергия. Най лошото качество на шистовия газ, е че ти го произвеждат в собствения двор и ти е внос разбира се от USA , трябват долари за него. Целта е доларите които употребява Света да са много , и колкото може по вече и да си държат стойността. В момента за да не рухне стойноста на долара им , ФЕД прибраха много долари на съхранение и дават за тях ниска лихва , която никоя от банките не може да спечели от друго място или кредитиране защото икономиката е туш и се държи в такова състояние .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Другия мит е митът за чистото синьо гориво , природния газ , още по фрапиращия случай с шистония газ , който кой знае защо е в пъти по нискокалоричен и наситен с енергия от натуралния природен газ. Вероятно защото е много по беден на въглерод. При изгарянето на природния газ се отделя пак въглероден диоксид и вода , т.е. още емисии на въглероден диоксид , много хранителни за растенията понеже са храна за процеса фотосинтеза. Да но са прекалено много и синьото гориво също способства за разграждане на защитния атмосферен слой , намалява озона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Трейдър, направо разби с тоз коментар! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Било спекулация - измама от УЧЕНИ , забележително !!! това че климата се променя и те тайно подменяли данни в изследванията си.ХАРП , машината за климатични промени всъщност била детска играчка и нямало такива самолети разпръскващи вещества за създаване на изкуственни плазмоиди. Само няколко самолета има паднали , от време на време се появяват снимки на самолети със странни дифузори по корпусите им. Важното е да не се досещаме че има климатичен ПРОБЛЕМ , и трябва ..ама много е наложително да консумираме и колкото може повече петрол да се изгаря , ще ходим като пребити *** с 18 местни автомобили с по един човек в тях..маркови - Мерцедес , БМВ , ТАНК ама немски. Трябва да се изхвърля много , ама колкото може повече въглероден диоксид , защото немската икономика е "СТРОНГ" , нали така казваше Трише за Европейската след всяко заседание - икономика е стронг , върви с много масло и еврото върви само нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Защото си въобразяват , че ако еврото се разпадне облигациите им ще се изплатят в нови марки !!! А защо се пласират настоятелно ДЦК от държаните в ЕЗ без те да са във война и толкова много се налага правителствата им да вземат заеми , за да си допълват приходната част на бюджетите с тези пари ? - За да не се увеличат акцизите на петролните горива и вместо от заеми правителствата , ще си набавят тези пари като собствени приходи. Да но ако се вдигнат цените на бензина , нафтата..и хората ще почнат да се въздържат да ги купуват по малко и ще купуват по малко автомобили , от които Германия забележи произвежда много. Какво се случва с увеличените емисии на въглероден диоксид , които няма как да паднат без да падне продукта на индустриално и експортноориентираните икономики като тази на Германия ? - Парников ефект , появи ли се слънце и веднага става страхотна жега и UV са доста силни понеже озоновия слой е отънял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Поправка преди секунди -Германия вече е А+ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Игън Джоунс понижават Германия От АА до АА- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Спасяването на ЕЗ не означава развързване на кесията. Точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Айде момко в първи клас за инвеститори.Пак се запитай защо аджеба истинските инвеститори, предпочитат немски облигации с безумно ниска лихва пред испански, италиански, гръцки, напоследък френски облигации с безумно високи лихви !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още