IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как битката на Германия за еврото се оказа Оруелска

Долнопробната препирня би могла да се проточи с години, пише коментаторът на MarketWatch Дейвид Марш

15:44 | 26.06.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Някак си за Германия забавлението излезе извън валутния съюз. Дори и след смазващата победа с 4-2 над Гърция вероятно изглежда нещата ще останат така. Реториката се промени изцяло. Това беше изпитание на силата и битка за добродетелта. Сега е просто изпитание и битка.

Ангела Меркел твърдеше, че ще направи всичко възможно, за да спаси еврото. Сега тя върти очи и казва, че чужденците не бива да надценяват финансовия капацитет на Германия, пише в свой коментар за MarketWatch Дейвид Марш.

Преди две години нейният министър на финансите Волфганг Шойбле събра германските банки и им заръча да подновят облигационните заеми за Гърция чрез т. нар. механизъм ролоувър (англ. rollover).

Сега, твърдейки, че Гърция е "бездънна яма", той ги призовава да се насочат към изходите, като всеки друг.

В интервю за германския неделен вестник Bild am Sonntag онзи ден Шойбле заяви следното:

"Най-важната задача пред новия премиер (Андонис) Самарас е да прилага съгласуваната програма бързо и без повече бавене, вместо да пита колко още другите могат да направят за Гърция".

В друго интервю за списание Spiegel, публикувано в понеделник, Шойбле хвърли значително съмнение по въпроса дали превъзнасяните планове за "банков съюз" в еврозоната могат да влязат в действие в някакъв скорошен момент.

Той подкрепя идеята, представена най-напред от президента на Бундесбанк Йенс Вайдман, за референдум по промяна в германската конституция, за да бъдат прехвърлени германски правомощия на Брюксел.

Шойбле посочва, че макар графикът да е ускорен, организацията ще изисква дълъг период, и отбелязва следното: "Нито аз, нито някой друг знае кога ще бъдем в тази позиция".

Евентуален неуспех на Германия да ратифицира Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) навреме - до 1 юли - заради правни възражения, обмисляни от конституционния съд, едва ли предвещава добро.

Препирнята би могла да завърши с още по-големи разходи за спасяване на испанските банки. Ако Испания получи 100-те милиарда евро спасителни пари през идните две до три седмици, преди ЕСМ да е ратифициран, то тогава средствата ще трябва да дойдат от временния спасителен фонд (ЕФФС – Европейски фонд за финансова стабилност), създаден с гаранциите на страните членки на еврозоната, а не с капиталови инжекции.

Това би означавало, че Германия и останалите държави от еврозоната ще трябва да поемат гаранциите на Испания, увеличавайки сметката за германската хазна с няколко милиарда евро.

Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
supertrader
преди 11 години
Германците надуват балона на държавните дългове и то много яко , собствения им държавен дълг е с размер при който те вече би трябвало да се спрат и да не заемат пари дори на нулева лихва.Няма причина да се емитират в момента подобни облигации.Т.е. единственната причина е да се вземат пари в заем от политиците и да се изхрчат , като се пишат нагърба на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Ей всички знайни и незнайни финансови "факири" ще се пръснат от злоба, че Германия не развързва кисията и надуването на балони не може да продължи за да може да си правят пари от нищото, не са само Гърците дето са свикнали без да бачкат само да лапат, друг такъв типичен представител са Англичаните и Американците, Гърците сравнение с тях са работлива нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още