IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощта за испанските банки ще дойде на четири транша

Предвижда се и допълнително финансиране за създаването на т. нар. „лоша банка”

22:13 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Помощта за испанските банки ще дойде на четири транша

Спасителната помощ за испанския банков сектор ще бъде отпусната на четири транша, най-големият от които ще се изплати до средата на ноември, показва документ на временния европейски спасителен фонд (ЕИФС), съобщава MarketWatch. 

Документът описва начина на изплащане на помощта на стойност 100 млрд. евро до юни следващата година, до когато целият й размер трябва да бъде преведен.

Очаква се първият транш през настоящия месец да възлезе на 30 млрд. евро, като ще бъде държан в резерв от Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) за спешни нужди на испанските банки. В тази сума се включва дългосрочен буфер в размер на 10 млрд. евро.

Вторият транш се оценява на 45 млрд. евро и ще бъде изплатен в средата на ноември, след като бъдат завършени стрес тестовете на банките.

Третият и четвъртият транш ще са до 15 млрд. евро и ще бъдат преведени съответно до края на тази и средата на следващата година. 

До 25 млрд. евро допълнително финансиране ще бъде заделено за компания за упавление на активи, която ще поеме лошите имотни заеми – т. нар. „лоша банка”, но точната сума предстои да бъде определена.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още