IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи кредитните рейтинги на 28 испански банки

Ситуацията в Испания допълнително затруднява опитите на правителството в Мадрид да подпомогне банковия сектор, посочват от агенцията

08:12 | 26.06.12 г.
Moody’s понижи кредитните рейтинги на 28 испански банки

Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на 28 испански банки, сред които са Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, заради влошените финансови и икономически условия в страната, предаде АП.

Според рейтинговата агенция ситуацията в Испания допълнително затруднява опитите на правителството в Мадрид да подпомогне банковия сектор.

От Moody’s припомнят колко са уязвими испанските финансови институции заради имотния балон, който се спука в началото на финансовата криза през 2007-2008 г.

Освен това агенцията посочва, че 28-те засегнати от действието й банки е възможно да не успеят да изплатят дълговете си.

Решението на рейтинговата агенция съвпадна с момента, в който испанското правителство официално поиска спасително финансиране, за да подкрепи банковия сектор в страната. 

Все още обаче правителството в Мадрид не е отговорило на много въпроси, включително какъв е точният размер на помощта, от която има нужда, за да стабилизира банковия сектор.

Испанският кабинет е силно зависим от банковия сектор. Две трети от държавния дълг се държи от местните финансови институции.

Решението на Moody’s да коригира рейтингите на испанските банки не е изненада, но идва в момент на голяма несигурност на пазарите и глобално икономическо забавяне.

В края на тази седмица ще се състои среща на върха на Европейския съюз, на която се очаква да бъдат положени основите на бъдещия европейски банков и фискален съюз.

Очаква се също така в най-скоро време Гърция да започне преговори с международните си кредитори по условията, които Атина прие, за да получи спасително финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още