IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания вероятно ще получи още година за постигане на бюджетните си цели

Очаква се това да стане в замяна на план за бюджетни икономии на стойност 30 млрд. евро през следващите няколко години

16:26 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания вероятно ще получи още година за постигане на бюджетните си цели

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос ще представи мерките за допълнителни бюджетни икономии, които ще бъдат реализирани в страната, пред колегите си от държавите от еврозоната, премахвайки по този начин препятствията пред получаването на допълнителна година за постигане на бюджетните цели в четвъртата по големина икономика в региона, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Макар да не се очаква окончателно решение за спасителния пакет за испанския банков сектор на днешното заседание на съвета на финансовите министри на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), то на утрешното, на което ще присъстват и колегите им от Европейския съюз, се предвижда целта на Испания за достигане на бюджетен дефицит в рамките на 3% от брутния вътрешен продукт да бъде облекчена като срок на изпълнение, тъй като оказва натиск върху икономиката на страната и изостря рецесията.

„Целта на Испания за бюджетно консолидиране ще бъде коригирана, за да ѝ осигури една допълнителна година“, заяви един от дипломатите. „Това не е едностранно действие. Испания ще трябва да направи необходимите икономии, за да постигне тази цел и това ще бъде обсъдено във вторник на срещата на ЕКОФИН. Очаквам едната година да бъде одобрена“, добави той.

На заседанието във вторник Де Гиндос ще представи плана на правителството за нови икономии на стойност до 30 млрд. евро за следващите няколко години, който включва орязване на разходите и увеличаване на данъците и който трябва да бъде обявен официално в сряда.

Източник, близък до испанското правителство, заяви, че 10 млрд. евро трябва да бъдат спестени още през тази година, а мерките ще включват повишаване на ДДС, намаляване на социалните помощи и помощите за безработни, както и промяна в изчисляването на пенсиите.

В замяна Испания ще получи още една година, или до края на 2014 г., за да се вмести в изискванията на ЕС за бюджетния дефицит. Макар предоставянето на тази отстъпка да отнема част от напрежението върху страната, то бе очаквано.

През този месец би трябвало да бъде взето и решението за всички подробности за спасителната помощ за испанския банков сектор.

Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още