IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата може да проведе извънредно заседание през юли

Уточняване на параметрите на пакета за испанския банков сектор и за Кипър, както и резултатите от мисията на тройката кредитори на Гърция налагат още обсъждания

18:34 | 04.07.12 г.
Еврогрупата може да проведе извънредно заседание през юли

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) вероятно ще проведат извънредно заседание или обсъждания през юли, са съобщили източници от Европейския съюз, цитирани от MarketWatch.

Намерението показва, че може да има нужда от допълнително време за постигане на окончателно споразумение по помощните пакети за Испания и Кипър.

Последното редовно заседание на Еврогрупата преди лятната пауза е насрочено за 9 юли в Брюксел.

Един от източниците е посочил, че допълнителните обсъждания изглежда ще бъдат необходими за окончателно уточняване на подробностите по пакета, който ще бъде отпуснат на Испания за рекапитализиране на банковия сектор.

Той е добавил, че министрите трябва да обсъдят и последните резултати, които представителите на международните кредитори на Гърция ще постигнат по време на мисията си в страната.

Източникът е отбелязал, че остава неясно дали министрите планират среща или ще проведат обсъждания чрез видеоконферентна връзка.

Според втори източник все още няма „установени дати“ за извънредни заседания на Еврогрупата след 9 юли. „Но след като  обсъжданията по програмите за Кипър, Гърция и Испания ще бъдат удължени и след тази дата, министрите ще бъдат помолени да останат на разположение за евентуален видеоконферентен разговор или срещи, ако това се наложи“, е добавил той.

Трети представител е обявил, че през следващите няколко дни се очакват „големи стъпки“ по заемите за испанския банков сектор и че целта е на срещата на 9 юли да бъде изготвена проектна програма по въпроса. По думите му дотогава може да бъде съгласувана и приблизителната стойност на сумата, която ще бъде предоставена.

През миналия месец страните от еврозоната обявиха, че ще осигурят до 100 млрд. долара за Испания под формата на кредити, за да бъде подкрепен банковият сектор в страната. Испански представители вече дадоха признаци, че очакват кредитният помощен пакет да бъде оформен до края на следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още