IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртната присъда на еврото бе отложена за пореден път

Въпрос на време е пазарите да разберат, че отново не се противодейства на фундаменталните проблеми и натискът да се засили, смята Джоузеф Стиглиц

15:33 | 09.07.12 г. 29
Смъртната присъда на еврото бе отложена за пореден път

Нека си представим еврото като затворник, осъден на смъртна присъда, чакащ да бъде екзекутиран всеки момент. И тъкмо когато сетния му час бе наближил, европейските лидери отложиха присъдата, за да дадат още малко живот на общата валута. Пазарите ликуват, така както и след всяка от предишните четири срещи на върха за „евро кризата“ - докато не раберат, че на фундаменталните проблеми още не се противодейства.

Такова е мнението на Нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц, изразено в публикация за Project Syndicate.

Добрата новина след срещата е, че европейските лидери най-сетне осъзнаха омагьосания кръг на досегашните си действия - отпускане на заеми на банките, за да спасят правителствата, а след това на правителствата, за да оцелеят банковите системи.

По същия начин вече се признава, че спасителните заеми, които дават на новите кредитори предимство пред останалите влошават позицията на частните инвеститори, които просто започват да изискват по-високи лихвени проценти.

Наистина обезпокоителното нещо в цялата ситуация е колко дълго отне на европейските лидери, за да видят нещо толкова очевидно. И въпреки това решението, което беше взето на последната сбирка, не се различава значително от предишните. Преди година ЕС установи, че Гърция не може да се възстанови без растеж, а растеж не се постига с режим за строги икономии. И все пак малко бе направено по въпроса.

Последното предложение включва рекапитализиране на Европейската инвестиционна банка като част от пакета за растеж на стойност 150 млрд. долара. Но политиците са прекалено добри в „препакетирането“, а новите пари ще бъдат прекалено малка част от споменатата сума и дори няма да успеят да влезнат в обращение веднага.

Накратко казано, тези мерки са прекалено незначителни и ненавременни и са основани на базата на погрешна преценка на проблема и сбъркан икономически модел.

Надеждата е пазарите да възнаградят добродетелта - в случая режима на строги икономии. Но за съжаление пазарите са по-прагматични.

Ако суровите мерки отслабят икономическия растеж и така подкопаят способността да се изплаща дълга, както се и очаква да стане, то лихвените проценти няма да паднат. Инвестициите ще намалеят и така ще последва една неумолима спирала надолу, по каквато Гърция и Испания вече са поели.

Нетипично Германия изглежда изненадана от този факт. Немските лидери приличат на средновековни медици, които източват кръвта на болния и отказват да видят пагубните последици от действията си докато пациентът не умре.
Еврооблигациите и общият спасителен фонд могат да подпомогнат растежа и да стабилизират лихвените проценти за правителствата в криза. По-ниските лихви например могат да освободят парични средства в страните с големи ограничения в бюджета, които ще могат да бъдат похарчени за инвестиции, стимулиращи растежа.

Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Една валута на която не е позволено да умре се превръща във валута "зомби". Валутата "зомби" води собствен живот, и много много не се влияе от живота на другите валути, но пък си гние ежедневно! Всички валути зомбита, както и долара например са създадени с една добра цел, но постепенно започват да служат за източване на живот от дуги валути. Икономистите,финансистите и банкерите не са това което трябва да са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
pantev
преди 11 години
до всички пишещи - уважаеми господа, растеж се пише със "с" раСтеж. Много ви моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха ...ало редакцията ЗАЩО триете постинга ми ?Може би защото истината за ВЕЧНИЯТ РАЗТЕЖ Е НАЙГОЛЯМАТА ИЗМАМА на съвременната ПСЕВДО-наука икономика ? Или за това, че пик ойл е тук и истината за него е нелицеприятна за плебса и пречи на алъшверижа с рекламки на банки и продавачи на коли ? Забележете в всеки един от тези случай плебса се набутва с КРЕДИТ, който е изплатим САМО с ВЯРА в светло бъдеще - ИНАЧЕ БИЗНЕСА ПО ПРОДАВАНЕ НА ИЛЮЗИИ свършва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Интересно като си такъв капацитет, по-голям от "***" Стиглиц, защо не ти пОбликуват твоите умотворения...По-супертъпо изкаване, че от криза се излиза с икономии не съм чувал.Пич, в началото на 1933 години Германия най-после постига бюджетен излишък, но с цената на тотална безработица и беработеща икономикаСлед това на власт дойде национал-социалистическата партия. Да ти припомня ли кой беше лидерът и и докъде доведе Света?От криза се излиза само с разтеж. Само тогава постъпленията от данъци стават по-големи,хората харчат повече, това създава още работни места и цикълът се затваря. Освен това хиперинфлацията в Бг беше създадена от любимите на всички виденовци, при това съзнателно. Само че Гърция сега не е България тогава - държавни предприятия,партийни шефове-партийни куфарчета-банки-парите навън.Това докара хиперинфлацията в Бг, а *** евро и дебелогъзата източногерманка сринаха бизнеса в Гърция до пълен колапс. И в Испания също... Много умно, нема що....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
MG
преди 11 години
Такъв вид управление , няма да се създаде от нашето поколение .....Но има и възможност , ако не спим на следващите избори и се събудим на време да започнем пробуждането ,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
MG
преди 11 години
Много приказки на пазара....Я да се стягаме в кръста , че само с приказки не става!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"Затова работниците може да напуснат Ирландия и Гърция, но не защото продуктивността им там е малка, а понеже така ще могат да избягат от дълговете, натрупани от родителите им.". Не може хората и техния труд да са обезпечение по какъвто и да е кредит.Ами ако всички Гърци напуснат Гърция кой ще плаща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Социализъм в действие. Те в момента го правят това в гърция. държавата раздаваше пари поголовно в държавния сектор. И точно там се зароди кризата им. Това с раздаване на пари не върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
skitalo
преди 11 години
Ало ДРУГАРЮ, да сте забелязал че ПОЛОВИН ЕВРОПА ЖИВЕЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И НЕ РАБОТИ?! Ами СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ?!Проблемът е и в богатите/фалиралите банки-хрантутници, но най-вече в лежачката и корупцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
skitalo
преди 11 години
Ехей, Дани, къде си приятелю?!Много време се загуби... Чифлика предполагам... ;) :)))Чудя се обаче да не ми се сърдиш нещо, писах ти на мейла както каза, обаче дали си го прочел или ме е хванал някой джънк филтър... щото не писа обратно... или не си имал време ?Ако пишеш ще се радвам много. Аз го отигравам еврото (засега успешно, шорт от 1.3140) пък де да видим... Ти?Сърдечни поздрави!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още