IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания вероятно ще получи още година за постигане на бюджетните си цели

Очаква се това да стане в замяна на план за бюджетни икономии на стойност 30 млрд. евро през следващите няколко години

16:26 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания вероятно ще получи още година за постигане на бюджетните си цели

Източник от испанското правителство заяви, че днес в Брюксел то ще подпише меморандум за разбирателство по отношение на договорената спасителна помощ на стойност 100 млрд. евро, който ще бъде последван от пълно кредитно споразумение на 20 юли. В рамките на плана правителството ще се съгласи да създаде обща банка за лошите активи в целия испански финансов сектор.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргайо призова Европейската централна банка да действа за облекчаване на пазарния натиск върху страната, като изкупува нейни държавни облигации, тъй като разходите за кредитирането ѝ нарастват.

„В този момент единствената институция, която разполага с достатъчно средства, за да действа, е ЕЦБ“, каза Гарсия-Маргайо на пресконференция днес. „Поради тази причина ЕЦБ трябва да се намеси на пазара, трябва да започне мащабни покупки на публичен дълг, така че спекулантите да разберат, че ще изгубят залозите си срещу еврото“, добави той.

Освен с Испания финансовите министри на страните от еврозоната ще трябва да потърсят решение за новата структура за общ банков надзор в рамките на региона, за проблема как да бъдат използвани средствата от спасителните фондове, за помощта за Кипър и дали да бъдат направени отстъпки за Гърция, която вече призна, че не е изпълнила част от целите си, съгласувани в рамките на спасителната програма за страната.

Ключова част от плана, за който лидерите на страните от еврозоната се споразумяха в края на юни, е да се предостави на ЕЦБ централна роля в банковия надзор, което впоследствие ще позволи на постоянния спасителен фонд за региона – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) – да рекапитализира пряко банките, вместо това да става чрез националните правителства.

Идеята е да бъде скъсана връзката между банките и националните дългове, като правителствата не бъдат товарени с допълнителни задължения за спасяването на кредитните институции в съответните държави, тъй като това прави по-трудно заемането на средства на капиталовите пазари.

Ролята на ЕЦБ като надзорен орган за банковата система обаче ще изисква промяна на законодателството в Европейския съюз. Предложението за подобни промени трябва да дойде от Европейската комисия, като не се очаква това да стане преди септември.

Лидерите се съгласиха и да премахнат статута на ЕМС като привилегирован кредитор, когато осигурява средства за Испания, за да бъдат успокоени инвеститорите, които се притесняваха, че няма да могат да си върнат средствата, които вече са предоставили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още