fallback

Финландският парламент одобри спасителната помощ за испанския банков сектор

Очаква се днес финансовите министри от еврозоната да одобрят соразумението за спасителния заем

13:34 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Парламентът на Финландия одобри спасителния план за испанския банков сектор, въпреки критиките на опозицията, предаде Ройтерс.

Преди няколко дни Финландия и Испания се споразумяха за обезпечението, което Хелзинки поиска, за да се включи в спасяването на испанските банки.

Мадрид и Хелзинки решиха обезпечението да бъде в размер на до 770 млн. евро, като сумата ще бъде инвестирана в облигациите на петте най-големи държави от еврозоната.

Днес се очаква финансовите министри на държавите от еврозоната да одобрят споразумението за отпускане на до 100 млрд. евро в подкрепа на испанския банков сектор, припомня агенцията.

Все още не е ясно от точно колко средства има нужда Испания, за да рекапитализира банките. Изчакват се резултатите от новите одити на банковия сектор, както и от новите стрес тестове.

През юни излезе доклад на консултантските компании Oliver Wyman и Roland Berger, които оцениха капиталовите нужди на банките в Испания на 62 млрд. евро.

Резултатите от техния одит показаха, че проблемите са концентрирани в Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia, Banco de Valencia, Banco Santander, BBVA и Caixabank, както и че същите тези банки ще имат нужда от рекапитализация.

Наскоро парламентът в Мадрид одобри нов кръг от бюджетни икономии на стойност 65 млрд. евро, които се очаква да задълбочат рецесията в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още