IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландският парламент одобри спасителната помощ за испанския банков сектор

Очаква се днес финансовите министри от еврозоната да одобрят соразумението за спасителния заем

13:34 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Финландският парламент одобри спасителната помощ за испанския банков сектор

Парламентът на Финландия одобри спасителния план за испанския банков сектор, въпреки критиките на опозицията, предаде Ройтерс.

Преди няколко дни Финландия и Испания се споразумяха за обезпечението, което Хелзинки поиска, за да се включи в спасяването на испанските банки.

Мадрид и Хелзинки решиха обезпечението да бъде в размер на до 770 млн. евро, като сумата ще бъде инвестирана в облигациите на петте най-големи държави от еврозоната.

Днес се очаква финансовите министри на държавите от еврозоната да одобрят споразумението за отпускане на до 100 млрд. евро в подкрепа на испанския банков сектор, припомня агенцията.

Все още не е ясно от точно колко средства има нужда Испания, за да рекапитализира банките. Изчакват се резултатите от новите одити на банковия сектор, както и от новите стрес тестове.

През юни излезе доклад на консултантските компании Oliver Wyman и Roland Berger, които оцениха капиталовите нужди на банките в Испания на 62 млрд. евро.

Резултатите от техния одит показаха, че проблемите са концентрирани в Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia, Banco de Valencia, Banco Santander, BBVA и Caixabank, както и че същите тези банки ще имат нужда от рекапитализация.

Наскоро парламентът в Мадрид одобри нов кръг от бюджетни икономии на стойност 65 млрд. евро, които се очаква да задълбочат рецесията в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още