fallback

Юнкер потвърди, че ЕЦБ и ЕС готвят съвместна интервенция на пазарите

ЕЦБ и централните банки на държавите от еврозоната проучват възможностите за поемане на допълнителни загуби от гръцкия дълг, посочи лидерът на Еврогрупата

09:00 | 30.07.12 г. 11

Еврозоната е на кръстопът и лидерите на държавите-членки на европейския валутен блок ще работят с Европейската централна банка (ЕЦБ), за да демонстрират своята ангажираност за стабилността на единната валута.

Това заяви лидерът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пред германския вестник Sueddeutsche Zeitung и френското издание Le Figaro.

Временният европейски спасителен фонд (EFSF) ще работи заедно с ЕЦБ без да се засяга нейната независимост, каза той.

“Ще работим тясно с ЕЦБ и както каза лидерът на институцията Марио Драги – ще видим резултатите”, коментира Жан-Клод Юнкер пред двата вестника.

Драги миналата седмица каза, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да защити единната валута и еврозоната от колапс. Така той предизвика нова вълна от очаквания за осъществяване на програма за изкупуване на облигации.

По думите на Юнкер в следващите няколко дни лидерите на страните от еврозоната ще решат какви мерки да предприемат за справянето с лихвите по испанския дълг, които миналата седмица докоснаха рекордно високо ниво откакто съществува единната валута.

“Нямаме никакво време за губене”, коментира в тази връзка Юнкер.

На въпрос дали е вярно, че Франция иска спасителен фонд, със средствата от който да се изкупуват държавни облигации, Юнкер отговори: "Нямам никакво съмнение, че ние ще прилагаме споразуменията, постигнати на последната среща на върха. Ние все още трябва да решим какво ще правим, като това зависи от развитието през следващите дни”.

Жан-Клод Юнкер каза още, че лидерите на държавите от еврозоната са решени да помогнат на Гърция да запази членството си във валутния блок. По думите му политиците работят по “последния шанс” за намаляване на гръцкия дълг, като ЕЦБ и централните банки на еврозоната проучват възможностите да поемат по-големи загуби от притежаваните от тях гръцки облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още