IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги се оказа притиснат в ъгъла

Президентът на ЕЦБ трябва да направи това, което е обещал, или да разочарова финансовите пазари, коментират анализатори

17:26 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се оказа притиснат в ъгъла, пише Bloomberg.

Испанските и италианските облигации поскъпнаха вчера, след като инвеститорите приветстваха изказването на Драги, в което той отправи недвусмислен сигнал, че ЕЦБ е готова да се намеси, за да понижи растящата цена на кредитирането за двете страни. 

Сега той трябва да направи това, което е обещал, или да разочарова финансовите пазари, коментират анализаторите.

Ако пък изпълни обещанието си, Драги рискува да отчужди ключови представители на съвета на ЕЦБ като президента на немската централна банка Йенс Вайдман. Днес Bundesbank потвърди опозицията си срещу идеята за изкупуване на облигации.

„Драги ще е луд ако го направи и ще е луд ако не го направи“, казва Карстен Брзенски, главен икономист на ING Group в Брюксел. „Той се забърка в изключително сложна ситуация. Очакванията са много високи“.

Пазарите искат ЕЦБ отново да повлияе на цената на кредитирането, след като на 3 пъти от ноември понижи основния си лихвен процент, за да спре покачването на доходността по испанските и италианските ДЦК.

Базираната във Франкфурт институция прекрати програмата си за изкупуване на облигации през март поради нарастващите разногласия сред директорите на банката. Ето защо редица анализатори се съмняват, че програмата ще бъде възстановена скоро.

„Аз не вярвам, че ще станем свидетели на изкупуване на облигации веднага“, казва Жак Кайло, икономист на Nomura International Plc в Лондон. „Има обаче и други неща, които те могат да направят и които могат да помогнат като например да понижат изискванията си за облигациите, които приемат като обезпечение“.

ЕЦБ ще проведе следващата си среща на 2 август.  По-рано този месец банката понижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,75%, а лихвата по оувърнайт депозитите до нула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още