IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в ерата на икономическите катастрофи

Или защо доходността по щатските и германски ДЦК пада, докато спредът по кредитните суапове за защита от фалит на двете страни расте

08:10 | 26.07.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на паниката около ситуацията в еврозоната нещо странно се случва с щатските и германските ДЦК. Полудели ли са облигационните пазари? Това е въпрос, който вероятно много инвеститори си задават, пише Гилиан Тет в коментар за Financial Times.

Ако се вгледате в пазара на кредитните деривати – мястото, където инвеститорите оценяват риска от фалит по дълговете на правителства и корпорации – държавните облигации са все по-рискови не само когато става въпрос за страни като Гърция, но и в случая с инвестиционни убежища като Германия.

Преди две години например спредът по кредитните суапове за защита от фалит (CDS) по германските бонове беше 40 базисни пункта, което означава, че цената за застраховането на германски облигации за 10 млн. евро е била 40 хил. евро на година. Неотдавна обаче този спред достигна нива от над 100 базисни пункта, като може да се увеличи отново, ако германският канцлер Ангела Меркел отпусне допълнителна помощ за закъсалите европейски правителства.

Щатските облигации също са по-рискови, ако се съди по кредитните суапове за защита от фалит, поради несигурността около фискалната политика на страната произтичаща от патовата ситуация в щатския конгрес.

Ако ситуацията беше нормална, доходността по тези облигации също щеше да се повиши. В края на краищата класическата инвестиционна теория предполага, че цената на облигациите се понижава (и доходността по тях се повишава) правопропорционално с нарастването на кредитния риск.

Именно това се случи с корпоративните облигации през последните години, да не споменаваме за дълговете на страни като Гърция. Доходността по германските и щатските облигации обаче наскоро достигна най-ниските си стойности от десетилетия. При това краткосрочните и средносрочните облигации на двете страни носят негативна реална възвращаемост.

Защо? Едно от обясненията е, че CDS пазарите надценяват кредитния риск. Според друго – все по-популярно -  инвеститорите са нехайни по отношение на фискалните позиции на Берлин и Вашингтон.

В публикувано неотдавна изследване инвестиционният анализатор Джошуа Роснер прогнозира, че доходността по германските облигации може много скоро да нарасне, след като инвеститорите осъзнаят цената за спасяването на еврозоната.

Разминаването може да бъде преписано и на опасения за дефлация, ликвиден капан или правителствените интервенции (печатането на пари).

Друга интересна идея, която предизвика пазарен трепет, е представена от икономисти на  Fulcrum Asset Management. Става въпрос за психологическа, свързана със смяната на поколенията промяна в разбирането за „катастрофа“.

През изминалите десетилетия, аргументират се анализаторите на Fulcrum, инвеститорите и икономистите не са обсъждали рисковете от евентуална „катастрофа“ твърде често.

Не е изненада, че ако използвате дефиницията за „катастрофа“ на икономиста Робърт Баро – а именно най-малко 10% спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението за определена страна – през 20-ти век е имало 58 катастрофи.

Интересното обаче е, че едва 2 от тези катастрофи са се случили между 1950 г. и 2000 г. Ето защо повечето съвременни инвеститори са изградили кариерите си в свят без калкулиран риск от катастрофи.

Сега обаче светът се променя, а с него и поведението на инвеститорите, се посочва в доклада на Fulcrum.

Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Лошото е ,че хората не осъзнават необходимостта от протест. От стоенето на студено и бойкота на потреблението. Прекалено разглезени и инфантилни са станали. В ерата на катастрофите, трябва да се протестира! Защото докато има банки, ще има катастрофи! Доказан факт! Говоря за истински банки, а не за финансови организации с източваща цел, финансиращи връзкари и политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Твоите бушони може да са отвъртяни, но на някой друг може да са му завъртяни за твоя сметка ;)Всички монополисти обират страната ни. Това, че са ясни сметките, не означава, че не обират народа. Сметката за тока е ясна, но ясна ли цената? Тя се формира от разходи плюс норма на печалба. Енергоразпределителните дружества надуват изкуствено цената с увеличени разходи за фиктивни консултантски услуги, които си вкарват в печалбата. После парите се преразпределят между политици и чужди собственици. Топлофикация е от край време държавна касичка. Там изтупват хората как си трябва, защото никой не иска да стои на студено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
и аз не мога да се съглася с теб приятелю, ЧЕЗ ми начисляваха сметки на едно необитаемо село в продължение на 7 години и то с отвъртяни бушони та бях надплатил 350лв за да не ме откачат и когато вече ми писна и реших да се отърва от тоя рекет, те ми взеха още 53лв за да ми закрият партидата, но нито ми върнаха парите, нито ги приспаднаха поне от тия 350лв а да не говорим че трябваше да им ги занеса на крак чак до кирливия им офис в Левски и това ми костваше и 1 ден отпуск...ОТВРЪТИТЕЛНИ СА , а пък за ония плащания дето бяха на 3 месеца е там беше вече пълен кошмар, като се има в предвид че живея далеч от това селце и съм към ЕОН, плащах им по интернет а те ме черпеха с тлъсти изравнителни сметки на отвъртяните ми бушони ГНУС МЕ Е САМО КАТО СИ ПОМИСЛЯ ЗА ТЯХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Аз за ЧЕЗ, ЕВН и Е-ON не мога да се съглася с теб. Единствено сметките ми за ток са ми ясни, конкретни и ниски. Виж за ВиК и Топлофикация нищо не се казва, но на тях плащам най - много и абсолютно нищо не разбирам от фактурите ми. Всеки път все по нещо ново допълнително ме карат да плащам. Да не говоря, че плащам и 60-70% загуби на вода и топлинна енергия, която така и никога стига до мен и не ползвам. Та моето мнение е, че ел. разпределителните дружества работят читаво, а другите си правят какво искат и никой и копче не им казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
vankata89
преди 11 години
Разлика между българия и Гърция. В Гърция се наливат пари в държавата в българия се изнасят пари от държата чрез Лукойл, ЧЕЗ ЕВН E-ON американските тецове и много други гадни мазни монополисти. Да живее Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Така е. И да намалявате доходността по облигациите, и да не я намалявате - няма да можете да излъжете пазара !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Кофти, нали??Така е! Облигацийте се считаха за 100% сигурен актив, защото една държава НИКОГА не може да фалира. Е вече може! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още