IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер потвърди, че ЕЦБ и ЕС готвят съвместна интервенция на пазарите

ЕЦБ и централните банки на държавите от еврозоната проучват възможностите за поемане на допълнителни загуби от гръцкия дълг, посочи лидерът на Еврогрупата

09:00 | 30.07.12 г. 11
Юнкер потвърди, че ЕЦБ и ЕС готвят съвместна интервенция на пазарите

Еврозоната е на кръстопът и лидерите на държавите-членки на европейския валутен блок ще работят с Европейската централна банка (ЕЦБ), за да демонстрират своята ангажираност за стабилността на единната валута.

Това заяви лидерът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пред германския вестник Sueddeutsche Zeitung и френското издание Le Figaro.

Временният европейски спасителен фонд (EFSF) ще работи заедно с ЕЦБ без да се засяга нейната независимост, каза той.

“Ще работим тясно с ЕЦБ и както каза лидерът на институцията Марио Драги – ще видим резултатите”, коментира Жан-Клод Юнкер пред двата вестника.

Драги миналата седмица каза, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да защити единната валута и еврозоната от колапс. Така той предизвика нова вълна от очаквания за осъществяване на програма за изкупуване на облигации.

По думите на Юнкер в следващите няколко дни лидерите на страните от еврозоната ще решат какви мерки да предприемат за справянето с лихвите по испанския дълг, които миналата седмица докоснаха рекордно високо ниво откакто съществува единната валута.

“Нямаме никакво време за губене”, коментира в тази връзка Юнкер.

На въпрос дали е вярно, че Франция иска спасителен фонд, със средствата от който да се изкупуват държавни облигации, Юнкер отговори: "Нямам никакво съмнение, че ние ще прилагаме споразуменията, постигнати на последната среща на върха. Ние все още трябва да решим какво ще правим, като това зависи от развитието през следващите дни”.

Жан-Клод Юнкер каза още, че лидерите на държавите от еврозоната са решени да помогнат на Гърция да запази членството си във валутния блок. По думите му политиците работят по “последния шанс” за намаляване на гръцкия дълг, като ЕЦБ и централните банки на еврозоната проучват възможностите да поемат по-големи загуби от притежаваните от тях гръцки облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Човека явно е чел много учебници по икономика. Да ама това което пишеха в учебниците изобщо не е реалността и фактите. Истината е, че главите в ЕЦБ и ЕС подмениха основите на типа икономика, която наричаха капитализъм. Забраниха фалитите, откраднаха от бедните за да помогнат на богатите (т.е. банките). Не случайно редовния германец (според проучване) е отговорил, че според него Германия трябва да напусне Еврото. И е много в грешка човека, като казва че Гърция ще плати всичко. НЯМА да плати. Вече не плати 100 млрда, които и опростиха и се задава нов план за опрощаване. С еврото Е свършено. Свърши се в момента в който започнаха да спасяват неспасяемото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Люсиен, ако става дума за облекчаване изплащането на дълговете, то знай, че това трябва да се проточи за няколкостотин години. Защото никоя от засегнатите държави не взе реални мерки, поне малко да си позатегне колана. Вместо това, непрекъснато ни показват тълпи от протестиращи хора, желаещи да живеят както досега, а незнайно кой да им поеме разходите. И куп авторитети се опитват да ни убеждават, че като се харчи повече, ще е по-добре за всички. каква талпа трябва да ги прасне, та да вдянат, че трябва д се живее по-скромно.Някой си трябвало да спести 11, 63 и т.н. млрд за няколко години. той и това не иска да направи. Ама че дължал трилион и продължава да задлъжнява, няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 11 години
До lyusien: Как ще се отразят твоите предложения на инфлацията? Пак ли спестителите ще платят сметката? Тези, които не са били движени единствено от отвратителната лакомия, събрана в израза "I want it all, I want it now". Нали капитализмът беше отговорност преди всичко. Ако управляващите тиквеници обезценят дълговете с инфлация, наказвайки по този начин точно икономическите субекти, демонстрирали отговорно поведение (т.е. спестителите), да ви умра на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
До " Деян Йорданов Виж пич аз рядко отговарям но ще го направя сега Няма значение кои къде живее в реалността или не Важни са фактите Коментирай само фактите Това което написах няма нищо общо с популизма Това са реалностите Ако фалират Испания и особенно Италия с еврото е свършено -започва хаос и голяма депресия Идея си нямаш какво ще се случи Не вярвам Драги и Меркел да са толкова глупави колкото теб и някои други *** Освен това не става въпрос за опрощаване на дългове Гърци испанци португалци и другите ще страдат и ща си платят дълговете до центове Става въпрос за облекчаване на плащанията за да могат тези страни да докарат икономиките си до РАсТЕЖ Мога да ти напиша и още но нямам време да ти обяснявам по подробно Пък и на теб ти е писнало Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
"Независимата рейтингова агенция Egan-Jones не изключва фалит на Германия в случай, че страната продължава да прави компромиси с партньорите си от еврозоната. Това заяви ръководителят и един от основателите на американската агенция Шон Иган в интервю за вестник Wely am Sonntag.За мен никога не е било очевидно, че Германия може да поеме на гърба си цялата еврозона без да стигне при това границите на кредитните си възможности, - каза той. Ако Берлин още увеличи помощта и не пресече желанията на други страни, то самият той ще се търкулне по наклонената плоскост.Отговаряйки на въпрос за евентуален фалит на Германия, Иган каза, че това е напълно възможно. Той допълни, че Германия щеше да има по-малко проблеми, ако не съществуваше единна европейска валута, но възможното излизане от еврозоната ще й струва още по-скъпо."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
брато ти да не работиш в ЕЦБ? Или в някоя бюрократична институция на ЕС? Изобщо ти в тази реалност ли живееш? Това което изброи е толкова популистко и ще доведе до още по дълбоки проблеми. Да даваме неограничени заеми на тези, които и сега немогат да си платят предните заеми? Прав си БАЗУКА е, прекалено голяма защото това ще срине всичко. ФАЛИТИ - това трябва. РАСТЕЖ няма да има. Докато продължаваме да спасяваме провалилите се, те никога няма да се коригират и ще продължат да се провалят. СТИГА ДЕМАГОГИЯ, честно - писна ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
" ... . Ние все още трябва да решим какво ще правим, като това зависи от развитието през следващите дни. - Нещо ми подсказва, че в самолета отдавна няма пилот ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Извадете ГОЛЯМАТА БАЗУКА Нямате много време - 1.Лихви близо до нула 2. Неограничено кредитиране на банките с ниски лихви 3 Издаване на общи еврооблигации за облекчава обслужването на дълга на оплескалите и държави Казвам облекчаване на обслужването а не опрощаване на дългове - за да могат тези държави да излязат на пътя на РАСТЕЖА Без икономически растеж никои няма шанс за просперитет в еврозоната -от Германия до Испания Просто нямате време - деистваите Само с обещания и приказки нищо не става Трябва ДЕЙСТВИЕ Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Ще работим тясно с ЕЦБ и както каза лидерът на институцията Марио Драги ще видим резултатите - Докато Драги очаква да види резултатите, някои отдавна вече ги калкулираха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още