IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой рискува благоразположението на ЕЦБ

Испанският министър-председател разбуни духовете след като удължи обезщетенията на трайно безработните заради покачващото се социално недоволство

10:04 | 16.08.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой губи доверието на европейските си партньори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой губи доверието на европейските си партньори. Снимка: Ройтерс

Онзи ден Мариано Рахой обяви, че удължава срока на действие на извънредната програма за подпомагане на трайно безработни, който трябваше да изтече вчера, с още шест месеца. Тя беше приета преди три години от тогавашния премиер социалист Хосе Луис Сапатеро. 

Премиерът допълни, че правителството му ще продължи да подкрепя дългосрочнo безработните, но не спомена как ще плати за тази мярка, която описа като „справедлива“. Преди време обаче повтори, че ще обмисли евентуална европейска помощ, за да укроти 7-процентната доходност по 10-годишните облигации на страната, припомнят от Bloomberg.

Рахой се опитва да избегне протестите на най-голямата „армия“ от безработни в Европа докато обществената подкрепа за него намалява значително. Планът за увеличение на държавните разходи, две седмици след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предложи банката отново да изкупува ДЦК на задлъжнелите страни, не е най-разумният начин да бъде смъкнато нивото на разходите по заемите. Все пак трябва да бъде взето под внимание, че на това равнище Гърция, Португалия и Испания бяха принудени да изискат спасение. 

„Той се опитва да разгневи европейските управници, провокирайки ЕЦБ да откаже всякаква финансова помощ. Защо е нужно да се разваля добрият тон на преговорите със съпротива и мерки, които ще подразнят Северна Европа“, казва Стюарт Томпсън, мениджър към Ignis Asset Management в Глазгоу. Той предвижда, че Испания ще потърси външно финансиране до края на годината.

Доходността по 10-годишните испански облигации отстъпи с един базисен пункт вчера до 6,72%. Това е доста по-малко от рекорда от 7,75% на 25 юли. Като цяло доходността е отбелязала спад с 44 базисни пункта от 2 август насам. На тази дата Драги обяви, че ЕЦБ е готова да купи държавни облигации, за да намали доходността им, само ако страните кандидатстват за подобна подкрепа от спасителния фонд на Европа и приемат съответните условия. На следващия ден Рахой обяви, че ще обмисли този вариант, но ще го използва само ако е в най-добрия интерес на Испания. При изказването си онзи ден той повтори думите си.

Управниците в ЕЦБ изтъкнаха, че предишни опити от тяхна страна да намалят разходите по заемите са довели до смекчаване на заканите за бюджетни орязвания и на мерките за цялостно преобразяване на икономиките на пострадалите страни. Миналата година ЕЦБ купуваше за кратко испански и италиански облигации.

„Ние не сме забравили какво се случи през август миналата година: купихме италиански ДЦК и веднага след това правителството на Италия изостави обещанията си. Изводът е ясен: когато премахнеш напрежението от пазара,  отстраняваш порива за действие на политиците“, каза Люк Коен, член на управителния съвет на ЕЦБ, в интервю на 11 август.

Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Съгласен съм, и това би показало истинското положение на икономиките. Но дори този модел, би позволил на германците да се конкурират и да се мъчат да постигнат по-ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Германия няма да може да изнася толкова ако си беше с нейните марки. Така италианци и испанци с по-евтините си валути щяха да са конкурентни на немските и датските. Напр. хранителните продукти. Една италианска кола от среден клас също щеше да е с 30% по евтина от немската преизчислено напр. в лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Деан +++++. Тази седмица съм в Балкана на почивка. Та тази сутрин, говорих с човек на средна възраст. Той се грижи за 5 крави, но от 3 месеца прекупвача на мляко не му е плащал, а иска да си купи фураж. Не може да предава директно млякото на мандрата в града защото не било от ферма с европейски изисквания. Ама той човека няма пари за високо-технологична ферма а иска честно да си изкарва парите и да си гледа семейството с едни 6-10 хил. лв./година. Не иска помощи от бюрото по труда. Предния прекупвач на мляко бил фалирал като дължал на много хора пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Живота ни в момента поскъпва не по икономически причини, а по политически такива. Представи си европа само в ТЪРГОВСКИ съюз. Без уеднаквяване на данъци, акцизи и прочие простотии. Гъвкавостта на различните валути показващо идентичността на местните производства и икономики. Германия пак може да е най-големи износител и без евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
В поста на тренд става въпрос за съвсем друго. Че и с 1000 лв (които си си изработил честно) може да се живее, ако ги няма еврочиновниците заради които (и в това съм абсолютно сериозен), живота поскъпва. Заради безумните регулации (това пак го има в неговия пост). Развитието на човека не става чрез регулации и общи рамки, както ни диктуват от Брюксел. Точно обратното е. Заради техните тесни умове цял континент в момента буксува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
В днешния свят когато стоиш на едно място ти винаги изоставаш.Ти говориш за един живот, доста спокоен и розов, но това приляга на хората над 50 години да живеят този живот. Те са 'си го изработили' този спокоен живот.Това обаче не е рецепта за национално поведение! Социализмът даваше такова спокойствие и изостанаха държавите, останаха на същото ниво десетилетия и в един момент спокойствието има край. Мързелът винаги има край, той живота те заставя. И Франция сега ще види, че идилийката им не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Когато се анализират проблеми, се отива първо при първопричините и от там се върви до настоящето. Така се проследява нишката.Ти мисля говориш за настоящето. Е, прав си, сега правилното придобива крайни/радикални измерения. Но доведе ги до тази ситуация присъединяването към ЕЗ и съответно по-лесното кредитиране. Е, явно не са били узряли за това.В родината 4,5 милиона са със заеми!!! Защо ни е еврото на нас питам? Че ние на 10+% лихва не можем да бъдем разумни, та на 4% ли ще го направим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
То да беше толкова просто и елементарно, но не е. Защо трябва всички да сме "германци". И така си ни е добре. Ама нали все се сравняваме с някой. Може да си живееш и то не зле с 1000 лв./месец (стига цени на жилища, горива, храни да не са изкуствено надути). Какво като не караш нова кола за 40 хил. и да я сменяш на 5 год. Като има ниска безработица, куп приятели, ред и сигурност за теб и семейството ти всеки ще е щастлив. Уродливите правила и директиви, безумията на еврочиновниците лакомията на капитала, и т. н. направиха хората/държавите да се намразят и упрекват кой е по-виновен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ще ги раздели защото ценностите и манталитета им са много различни. А както се видя много добре мързеливите и хитрите соц. тарикати не щат да помръднат нито в ценности нито в морал а само в консумация и безгрижно пилеене. За чия сметка?Какво ще остане от ЕС и ЕЗ зависи от крайното отношение работници/търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Naso, политиците трябваше да влязат до сега в затвора за допуснатите грешки и нехайство. Няма правилно действие при тази зависимост/изнудване от ЕЦБ. А и цялата пропаганда , че северните държави са благочестиви и услужливи а южните са мързеливи и недостойни започва да не се приема безрезервно. Приемането на еврото от всички държави накрая ще ги противопостави/раздели а не да ги сближи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още