fallback

Путин: Русия има интерес от запазването на еврозоната

Европейските държави са най-големите търговски партньори на страната, а европейските компании са най-големите инвеститори в руската икономика

13:32 | 06.09.12 г. 2

Русия има интерес от запазването на еврозоната и на работното състояние на ключовите държави от Европейския съюз, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за Russia Today, цитирано от РИА Новости.

Путин отбелязва, че Русия внимателно следи процесите, протичащи в съседните държави. Според оценките на експерти еврозоната в момента е източник на увеличаващи се макроикономически рискове.

Стабилността в еврозоната е важна за Русия, тъй като европейските държави са най-големите ѝ търговски партньори, а европейските компании са най-големите инвеститори в руската икономика.

„Желаем им успех, стараем се да помогнем искрено, по партньорски. Защото всяка засечка в икономиката например на еврозоната се отразява тежко, болезнено на нашата икономика. Това са основните пазари за реализиране на нашите стоки. Ако те се свиват, производството у нас също се свива, намалява. Затова имаме интерес еврозоната да се запази, икономиката на нашите партньори да заработи, да поеме въздух, за да могат локомотивите на европейската икономика Германия, Франция и Великобритания да бъдат в добро състояние“, подчертава руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още