IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия има интерес от запазването на еврозоната

Европейските държави са най-големите търговски партньори на страната, а европейските компании са най-големите инвеститори в руската икономика

13:32 | 06.09.12 г. 2
Путин: Русия има интерес от запазването на еврозоната

Русия има интерес от запазването на еврозоната и на работното състояние на ключовите държави от Европейския съюз, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за Russia Today, цитирано от РИА Новости.

Путин отбелязва, че Русия внимателно следи процесите, протичащи в съседните държави. Според оценките на експерти еврозоната в момента е източник на увеличаващи се макроикономически рискове.

Стабилността в еврозоната е важна за Русия, тъй като европейските държави са най-големите ѝ търговски партньори, а европейските компании са най-големите инвеститори в руската икономика.

„Желаем им успех, стараем се да помогнем искрено, по партньорски. Защото всяка засечка в икономиката например на еврозоната се отразява тежко, болезнено на нашата икономика. Това са основните пазари за реализиране на нашите стоки. Ако те се свиват, производството у нас също се свива, намалява. Затова имаме интерес еврозоната да се запази, икономиката на нашите партньори да заработи, да поеме въздух, за да могат локомотивите на европейската икономика Германия, Франция и Великобритания да бъдат в добро състояние“, подчертава руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
DJesus
преди 11 години
."Путин: Русия има интерес от запазването на еврозоната"..Как няма да има интерес Путин от запазването на зоната... Нали трябва да си пробутва скъпия си газ и да извива ръцете на ЕС с постоянните си ултимауми и повишаване на цените. Игрите му с Янукович (Украйна) за уж неплащане на транзитни такси , рефлектираха върху ЕС и у нас миналата зима... От тези им двойни игри, само ние в БГ инкасирахме миналата зима над 500 млн. лева загуби! Нали за това е и предстоящата война по оста Иран-Сирия-Израел-САЩ. Газовата тръба е на границата със Сирия , но Асад не пуска тръбата през тяхна територия, защото руснаците нямат интерес от алтернативния газ за ЕС идващ от Суадитска Арабия и Катар. Руснаците контролират тотално Сирия, с най голямата си военна база там. Ако тръбата мине през Сирия, отива по дяволите плана на Путин за безконтролна промяна на цените на газа в ЕС. И Русия няма да могат повече да си въртят далаверите с цените, както и да извиват политически и кономически ръцете на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SPART
преди 11 години
В интервюто има и други интересни изказвания (примерно за изцепките на Мит Ромни като кандидат-президент на САЩ) и не знам защо вадите само руската официална позиция за европейската дългова криза ....Явно не сте го чели цялото - но на сайта на Кремъл и в този на RT го има цялото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още